Beurs9 jul '14 12:21Aangepast op 10 jul '14 15:11

Griekenland moet allereerst het belastingsysteem aanpakken

Auteur: Pieter van den Akker

De economische toekomst van Griekenland. Daarover houdt het blad The Economist een ronde tafelgesprek met allerlei hotshots. De Griekse premier, de minister van Financiën, een bestuurder van de ECB: iedereen en alles wordt uit de kast getrokken om na te denken over het toekomstplaatje van Griekenland.

Economieredacteur Jelle Maasbach wilde dat niet afwachten en organiseerde namens BNR een eigen ronde tafelgesprek.

Langzaamaan lijkt Griekenland uit de problemen te komen. Begin deze week kreeg het land een miljard euro van Brussel, waarna er nog drie van zulke tranches volgen. Daarmee zou het goed moeten komen met het land. Maar de deelnemers van dit BNR's ronde tafelgesprek vertrouwen daar nog niet op.

'Grieken zijn er nog niet'
'Sylvester Eijffinger, hoogleraar economie aan de Tilburg University, zegt dat er nog steeds niet structureel is hervormd. "Iedereen denkt dat Griekenland nu weer Boven Jan is. Dat is een beetje het geval in de zin dat ze weer kredietwaardig zijn geworden. Máár: we zijn er nog lang niet."

Het eerste dat Griekenland moet aanpakken, is het belastingsysteem, betoogt Eijffinger. "Belastinginning is altijd een groot probleem geweest in Griekenland. Men kon heel goed de verschuldigde belasting ontlopen, ontwijken of zelfs ontduiken. Dat moet beter.'

Flexibele arbeidsmarkt
En ook de arbeidsmarkt moet aangepakt worden om flexibeler te worden. Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de universiteit van Neyenrode, sluit zich daar bij aan. Er is een grote rol weggelegd voor de overheid. Koelewijn:

 

Dat wordt een lastig to do-lijstje en gaat bovendien even duren. Maar het is echt nodig, zegt Koelewijn. "Dat werk je natuurlijk nooit zomaar weg. Dat is een uitgesloten verhaal. Maar als je niet doet en de druk er niet op houdt, zullen ze tot in lengte van jaren problemen gedompeld blijven. Uiteindelijk heeft iedereen er belang bij Griekenland zich daar los van weet te maken."

Één grote rotzooi
Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, kan er over meepraten. Het derde panellid van dit ronde tafelgesprek hield zich in de jaren '80 bij de Wereldbank bezig met Mexico. Dat land had een lagere schuld dan Griekenland, maar er waren overeenkomsten. "Qua noodzaak tot hervormingen leek het erg op Griekenland. Het was een land waar helemaal niks klopte. Niemand betaalde belasting, het was corrupt, het was één grote rotzooi. Daar moest eigenlijk alles veranderen. Dat is een proces geweest dat toch zeker 10, 12 jaar geduurd heeft."

Maar daarvoor moet het allerbelangrijkste nu eens aangepakt worden. Wat Van Wijnbergen betreft ook hét agendapunt voor dit gesprek: het schuldniveau van Griekenland. Afschrijven is de enige optie. "Ik denk dat Griekenland over een jaar of 3,4 weer een probleem heeft. Dat ligt voor een deel niet aan hun, maar aan hoe wij er mee omgaan. Wij erkennen gewoon niet dat er te veel aan Griekenland uitgeleend is."

Kwijtschelden schulden
De nodige actiepunten voor de Griekse overheid zijn nu voorbij gekomen, maar de economen zijn het eigenlijk wel eens: Europa heeft de belangrijkste taak. Dat is het kwijtschelden van schulden. Want zonder die maatregel is het leuk praten over Griekenland, maar niet over de economische toekomst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen