Beurs30 jan '14 14:34Aangepast op 30 jan '14 18:17

Onderzoek MSD verdwijnt alsnog uit Oss

Auteur: BNR Webredactie

De onderzoeksafdeling van geneesmiddelenfabrikant MSD verdwijnt alsnog uit Oss. Tot eind 2016 verliezen 440 hoogopgeleide onderzoekers hun baan. Een sociaal plan moet de mensen van werk naar werk begeleiden, met hulp van een extern bureau, zegt Mirjam Mol van de medicijnontwikkelaar tegen BNR.

Bij de vorige ontslagronde slaagde 80 procent van de ontslagen mensen die begeleid werden er volgens Mol binnen negen maanden weer in aan het werk te komen. Moederbedrijf Merck wilde de onderzoeksafdeling in 2011 al helemaal sluiten, maar dat werd toen voorkomen. De helft van de onderzoekers kon destijds nog blijven. In Oss blijft nu een productieafdeling over met 1500 man plus een zogenoemde registratieafdeling met 30 medewerkers.

Mol vindt het "vreselijk"dat het bedrijf de mensen geen toekomst kan bieden bij het ontwikkelingscentrum in Oss. "De farmasector verkeert in zwaar weer en dat is ook bij MSD het geval. Er is nog eens met de stofkam door de medicijnen gegaan die wij in ontwikkeling hebben. We werken daardoor nu aan minder medicijnen, die ook echt aan verbetering bij patiënten helpen."

Opkomende markten
Bovendien bleek het veel lastiger dan gedacht om medicijnen voor de opkomende markten veel moeilijker aan de man te krijgen, zegt Mol. "We hebben ze hier wel ontwikkeld en dát ging goed, maar op het moment dat we naar de overheden in de opkomende landen gingen, bleek dat de eisen een stuk strenger waren geworden. Dan moet je extra klinische studies doen, en dat bleek veel meer investeringen te vergen dan gedacht. Het is niet meer rendabel om dat zelf te doen."

Het personeel is donderdag in de kantine ingelicht en krijgt donderdag ook individueel te horen wanneer een vertrek is gepland, vertelde voorzitter David Krab van de ondernemingsraad. De eerste werknemers stoppen op 1 juli.

De reorganisatie is het gevolg van een beslissing van het management in de Verenigde Staten. MSD zal zich minder concentreren op zelf ontwikkelen van medicijnen, brengt minder nieuwe medicijnen op de markt en verloor belangrijke patenten. "Dat er iets zou gebeuren was bekend, maar de omvang valt enorm tegen en is een grote klap'', aldus de ondernemingsraad.

Alternatieven
De lokale MSD-directie heeft nog onderzoek gedaan naar alternatieven, maar heeft geconcludeerd dat er geen mogelijkheden zijn om bedrijfsonderdelen te verkopen en banen voor langer te behouden, staat in een verklaring. De ondernemingsraad kent het onderzoek niet en kan nog niet inschatten of de pogingen voor baanbehoud voldoende zijn geweest. "Eerst is het tijd voor emoties'', aldus Krab.

Voor de getroffen onderzoekers is er een sociaal plan. Het personeel put hoop uit het verleden. Van de onderzoekers die in 2011 werden ontslagen, vond ongeveer 80 procent weer werk.

Burgemeester Wobine Buijs van Oss reageerde donderdag zwaar teleurgesteld op het verlies van zoveel expertise en kennis. "Wij beseffen wat de impact van deze beslissing voor de betrokken medewerkers en gezinnen moet zijn. Wij zullen doen wat we kunnen om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen'', laat de gemeente in een verklaring weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen