Beurs22 okt '14 11:34

'Elf banken zakken voor stresstest ECB'

Auteur: BNR Webredactie

Minstens 11 banken uit 6 Europese landen zijn gezakt voor de stresstest van de ECB. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE op basis van anonieme bronnen uit de financiële sector.

Volgens EFE gaat het om drie banken uit Griekenland, drie uit Italië, twee uit Oostenrijk en één uit Cyprus, Portugal en mogelijk ook België. Zij zouden extra kapitaal moeten ophalen om aan de eisen van de ECB te voldoen.

De ECB maakt de resultaten van het balansonderzoek en de stresstest die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd, zondag bekend.

“Er is zeker wat aan de hand”, reageert Harald Benink op BNR op het nieuws. De hoogleraar bankwezen en financiering aan de Universiteit van Tilburg legt uit: “Het gaat lang niet alleen om Nederland. Kijk naar de dramatische situatie in Italië. We weten allemaal dat het midden- en kleinbedrijf daar heel grote problemen heeft, dat de industriële basis van Italië onder druk staat, omdat ze heel moeilijk internationaal kunnen concurreren. Vanuit het bankwezen zitten er allerlei heel slechte bankleningen naar het Italiaanse MKB. Daar moet echt een zekere mate van sanering plaatsvinden. De vraag is of dat gaat gebeuren.”

Afschrijvingen
Han de Jong, hoofdeconoom ABN Amro, vult aan: “Er is al een hoop gebeurd. De grote Italiaanse banken,  Intesa Sanpaolo en UniCredit, hebben rond de jaarwisseling allebei rond de 10 miljard euro afgeboekt. Dat is niet niks. Stel je voor: je bent bankbestuurder. Je weet dat die stresstest er aan komt en je denkt: ‘We moeten afschrijven. Hoeveel moeten we doen?’ Stel dat iemand binnen de bank uitrekent dat je in het ergste geval 12, 13 miljard moet doen."
 

Hij gaat verder: "Als je bij elkaar optelt hoeveel er al is opgehaald door de banken, hoeveel ingehouden winsten ze de laatste tijd hebben opgenomen en hoeveel ze inmiddels hebben afgeschreven, kom je inmiddels aan een bedrag van boven de 200 miljard, zo heb ik gehoord.”

Bloed vloeien
De elf banken die zijn gezakt zijn waarschijnlijk niet de allergrootste banken, verwacht De Jong. “Het is zoals Lex Hoogduin een tijd geleden tegen mij zei: ‘Er moet bloed vloeien, maar niet te veel’.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen