Beurs5 sep '12 19:15

Dip voor Spaanse rente na ECB-speculaties

Auteur: Melvin Captein

De rentes op Spaans en Italiaans staatspapier zijn  gedaald door speculaties op een omvangrijk programma van steunaankopen dat de Europese Centrale Bank (ECB) morgen zou willen ontvouwen.

Persbureau Bloomberg berichtte daarover op basis van anonieme bronnen bij de ECB.

Sterilisatie
De ECB zou onder voorwaarden bereid zijn onbeperkt perifeer staatspapier met een looptijd tot 3 jaar op te kopen. De steunaankopen zouden worden 'gesteriliseerd', wat wil zeggen dat de ECB voor een gelijk bedrag geld aan de markt onttrekt. Dat voorkomt inflatie als gevolg van een stijgende geldhoeveelheid.

Om in aanmerking te komen voor steunaankopen zouden landen wel eerst hulp moeten vragen aan de Europese noodfondsen en aan de daaraan gestelde voorwaarden moeten voldoen. Eurolanden die moeite hebben zelfstandig geld op te halen op de financiële markten, kunnen bij die fondsen terecht voor noodleningen, maar alleen in ruil voor stevige bezuinigingen.

6,4 procent
Persbureau Reuters meldde, eveneens op gezag van anonieme functionarissen, dat de ECB ermee akkoord gaat dat zij niet langer als eerste wordt terugbetaald als een land zijn schulden niet meer kan afbetalen. Die status van de centrale bank leidde ertoe dat de interesse van private partijen afnam naarmate de ECB meer staatspapier opkocht.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen daalde woensdag van 6,6 tot 6,4 procent. De rente op vergelijkbare Italiaanse leningen daalde van 5,7 naar 5,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen