Beurs22 jan '13 14:13

Verouderde bouw-cao moet in de steigers

Auteur: Thijs Baas

De huidige bouw-cao is eigenlijk niet meer van deze tijd, meent Nico de Vries, bestuursvoorzitter van bouwbedrijf BAM. Bij de komende cao-onderhandelingen moet daarom goed naar de arbeidsvoorwaarden worden gekeken.

Hij zegt dat bij BNR Zakendoen Met Diana Matroos, in reactie op opmerkingen van Dura Vermeer, een van de grootste bouwbedrijven van Nederland, dat de hoge cao-lonen Nederlandse bouwvakkers benadelen. "In de jaren '80 is dit ontstaan bij de invoering van de arbeidsduurverkorting. Bij de volgende onderhandelingen moeten de onderhandelingsdelegaties met een meer open vizier kijken of deze cao nog wel van deze tijd is", zegt De Vries.

De BAM-bestuursvoorzitter is ervan overtuigd dat ook veel werknemers te porren zijn voor een modernere cao. "De realiteit in Nederland is de invloed van de vakbonden. Maar ik moet mij niet gaan bemoeien met de cao-onderhandelingen, daar ga ik niet op in. Daar is echt een tafel voor met werkgevers en werknemers."

Verbaasd
Mieke van Veldhuizen van FNV Bouw, was dinsdagochtend behoorlijk verbaasd over de opmerkingen van Dura Vermeer. "Ik vond het een heel verrassende oproep, zeker gezien de context. De aanleiding was een buitenlands bedrijf dat premies niet afdraagt. In plaats van dát keiharde aan te pakken komt er een oproep om de Nederlandse bouw-cao's te herzien."

"Wij zijn al jaren met werkgevers aan het onderhandelen over een modernere cao. Nu komen ze eenzijdig met een aantal voorstellen die bij de werknemer worden neergelegd. Wij zijn altijd bereid tot het maken van crisisafspraken, daar willen werkgevers niet op ingaan, dat is een gemiste kans."

Voorbeeld
Zelf geeft De Vries intussen graag het goede voorbeeld. De arbeidsmarkt zal zich ten gunste van de bouwsector ontwikkelen, is zijn overtuiging. "Op een gegeven moment wordt het aantrekkelijk voor technici om zich op de arbeidsmarkt te begeven. Wij blijven ook in deze tijd jonge mensen in dienst nemen en opleiden, maar er moet wel voldoende instroom zijn."

En daar loopt het nog wel eens spaak. "Dat heeft toch met de hele Nederlandse cultuur te maken. Al heel vroeg op school wordt aan meisjes verteld dat je toch niks hebt aan wiskunde. Dat is een cultuur die moet veranderen. Er moet meer aandacht voor technisch onderwijs komen."

Gerelateerde artikelen