Beurs25 jan '13 18:23Aangepast op 25 jan '13 19:32

Apple niet langer meest waardevol

Auteur: Fleur de Bruijn

De recente koersval heeft technologieconcern Apple zijn positie als grootste bedrijf ter wereld, gemeten naar beurswaarde, gekost. Vrijdag nam olieconcern Exxon Mobil de koppositie weer over.

Apple heeft dit jaar al 17 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Beleggers zijn somber over de vooruitzichten voor de verdere groei van de producent van de iPhone en de iPad. De marktwaarde van Apple is daardoor gedaald tot 413,7 miljard dollar (307 miljard euro). Exxon Mobil is 416,5 miljard dollar waard.

Apple groeide vorig jaar nog uit tot het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf ooit.

Hoogtepunt
Eerder schreef BNR dat het gerechtvaardigd is om de vraag te stellen of Apple niet gewoon over zijn  hoogtepunt heen is. De iPhone 5 lijkt niet zo succesvol als zijn voorgangers, de concurrentie snoept steeds meer af van het marktaandeel op de smartphonemarkt, die inmiddels verzadigd lijkt te raken. En op de tabletmarkt staan andere spelers in de rij om de consument te verleiden tot een andere tablet dan de iPad of de iPad mini. Lees hier het volledige artikel: waar is de mojo van Apple gebleven?

Winst en omzet
De nettowinst in het eerste kwartaal
van het gebroken boekjaar 2012/2013 kwam uit op 9,8 miljard euro, exact gelijk aan het resultaat een jaar eerder. De omzet steeg van 46,3 miljard dollar tot 54,5 miljard dollar, waar analisten in doorsnee rekenden op 54,88 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen