Commissie oordeelt over nationalisatie SNS
Hebben De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën 'tijdig en toereikend' gereageerd op de ontwikkelingen in de jaren die voorafgingen aan de nationalisatie van SNS Reaal, nu bijna een jaar geleden? Die vraag wordt vandaag beantwoord.
Het antwoord komt van een evaluatiecommissie die vorig jaar maart werd ingesteld door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Hij nationaliseerde SNS Reaal vorig jaar op 1 februari voor een bedrag van 3,7 miljard euro, omdat de bank volgens hem anders absoluut failliet was gegaan en dat de stabiliteit in de Nederlandse financiële sector in gevaar had gebracht.
Evaluatie
Dijsselbloem redde de bank en vroeg een maand later aan het voormalig Raad van State-lid Rein Jan Hoekstra en aan oud-hoogleraar en oud-ABP-directeur Jean Frijns om de nationalisatie en de hele periode die er aan voorafging grondig te evalueren. Wat hun bevindingen straks ook blijken te zijn: toezichthouder DNB was vorig jaar zelf al tot de conclusie gekomen dat in 2006 nooit goedkeuring had mogen worden verleend aan de koop door SNS van de risicovolle en omvangrijke vastgoedportefeuille Bouwfonds van ABN Amro. De problemen bij die vastgoedpoot waren eind 2013, begin 2014 de belangrijkste reden dat SNS op een faillissement afstevende.
Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters reageert voorafgaand aan de bekendmaking van het rapport: "De belangrijkste vraag wordt helaas niet beantwoord in het rapport: wat ging er fout bij SNS Reaal? Met andere woorden: was er wanbeleid van de kant van het bestuur en de commissarissen van SNS Reaal?"
Rol banken
Daar gaat het onderzoek niet over, stelt Slagter vast. "Het gaat echt over de rol van de Nederlandse banken en het ministerie van Financiën. Zeker als het gaat om de Nederlandse banken is het interessant om te kijken wat de rol is geweest bij de overname van Property Finance, waardoor SNS Reaal in de problemen is gekomen in 2006. Daar heeft De Nederlandsche Bank goedkeuring aan verleend. Maar hoe is dat gegaan?"
Slagter gaat verder: "Bij de eerste ronde van staatssteun in 2008 heeft De Nederlandsche Bank gezegd dat het een fundamenteel gezonde en levensvatbare organisatie was. Hoe is dat precies gegaan?"