Beurs5 jan '15 11:18

'Eigen verantwoordelijkheid belegger niet voldoende'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is met het beschermen van beleggers al ver, maar op Europees niveau kan het veel beter. Dat zegt Steven Maijoor, voorzitter van de toezichthouder European Security and Markets Authority (ESMA) op BNR. Betere regelgeving is wat hem betreft essentieel.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maijoor wil dat er in Europa meer aandacht komt voor de bescherming van beleggers. “We hebben een heel sterke nadruk gehad op het verbeteren van het bancaire systeem. Op de zogenaamde stabiliteitskant, waar mijn zorg vooral zit, kunnen we er op Europees niveau voor zorgen dat de bescherming van beleggers beter wordt ingevoerd. Nederland is daar heel ver mee, maar je ziet dat daar in een aantal Europese landen echt nog belangrijke slagen moeten worden gemaakt.”

Risico's
Een van de verbeteringen waaraan momenteel in Europees verband gewerkt wordt, is de informatievoorziening over zogenoemde ‘gestructureerde producten’: financiële producten die uit verschillende elementen bestaan zoals een verzekerings- en een beleggingselement. “Dat betekent dat elke belegger in Europa straks, als hij in zo’n gestructureerd product investeert, in twee of drie pagina’s heel handig kan zien: wat zijn de risico’s, wat zijn de specifieke karakteristieken van dit product? Dat moet hem echt helpen wanneer hij of zij dat product koopt”, zegt Maijoor.

Ook wordt er gewerkt aan regelgeving om innovatie bij financiële producten onder controle te houden. “We kunnen nu zien dat het bij een aantal producten die mis zijn gedaan, of een belangrijk deel daarvan, vooral aan het begin misging, toen men die producten op de tekentafel aan het ontwerpen was. Men dacht niet goed na over de vraag: wat is het doel van dit product, voor welk publiek is dit product bedoeld?”

Zorgplicht
Juist daarom zijn regels nodig en is alleen informatievoorziening niet genoeg, zegt Maijoor. “Inmiddels weten we dat het oude, klassieke, economische model – zolang je maar alle informatie hebt als belegger, dan moet je zelf je verantwoordelijkheid nemen en komen tot de juiste keuze (…) – niet voldoende is en dat je verder moet gaan en dat je, zoals dat heet, ook zorgplicht moet hebben en dat je als adviseur goed moet nadenken: past dit product ook echt goed bij deze consument?”

Anders weet je dat het misgaat, zegt Maijoor. “We weten dat er callcenters zijn geweest die massaal het land afbelden en probeerden producten te verkopen. Formeel gaven ze de juiste informatie in die telefoongesprekken, maar dat is natuurlijk niet zorgen voor adviseren van het goede product aan de juiste klanten. Dat moet inderdaad verder gaan.”

Gemiste groei
Maijoor is het dan ook niet eens met kritiek dat er zo veel regels over de financiële wereld worden uitgestort dat er niet meer gewoon door mensen zelf wordt nagedacht over risico’s. “Hoeveel economische groei hebben we wel niet gemist sinds 2007-2008, doordat we die kredietcrisis hebben gehad? Dat dat niet juist was en dat we dus betere regelgeving moeten hebben voor de financiële markten, is evident.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen