Beurs21 jul '14 07:55Aangepast op 21 jul '14 17:31

Jan Kees de Jager financieel directeur KPN

Auteur: BNR Webredactie

KPN wil voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager benoemen tot nieuwe financieel topman. Dat maakte het telecombedrijf vandaag bekend.

De Jager treedt op 15 augustus bij KPN in dienst, waarna hij per 1 november de rol van financieel directeur op zich neemt. De formele benoeming zal plaatsvinden na een buitengewone aandeelhoudersvergadering, die in september wordt gehouden.

Minister van Financiën
De 45-jarige De Jager was van 2010 tot 2012 minister van Financiën in het kabinet-Rutte I. Daarvoor was hij 3 jaar staatssecretaris van Financiën in het laatste kabinet van toenmalig premier Jan Peter Balkenende. Voor en na zijn politieke carrière gaf De Jager leiding aan het ICT-bedrijf dat hij mede heeft opgericht.

Volgens president-commissaris Jos Streppel was De Jager de beste kandidaat die KPN kon vinden. De ex-minister mag bij het telecombedrijf rekenen op een basissalaris van 625.000 euro per jaar en komt daarnaast in aanmerking voor bonussen.

Verkoop E-Plus
KPN werkt momenteel aan de verkoop van zijn Duitse dochter E-Plus, aan het Spaanse Telefónica. Als die operatie is afgerond, wil het bedrijf de managementstructuur aanpassen. Daarbij wordt het bestuur uitgebreid met een operationeel en een commercieel directeur. De rol van operationeel directeur zal worden vervuld door Joost Farwerck, die nu als bestuurder verantwoordelijk is voor de Nederlandse activiteiten.

KPN gaat op zoek naar een commercieel directeur. Die rol zal eerst tijdelijk worden vervuld door bestuursvoorzitter Eelco Blok.

VEB
Errol Keyner, adjunct directeur van de Vereniging EffectenBezitters, vindt de aanstelling 'niet negatief'. "Ik denk als De Jager kan helpen om een geloofwaardige strategie voor KPN te bepalen en ook uit kan voeren of ervoor te zorgen dat KPN op korte termijn in een groter geheel opgaat, dan juichen wij dat toe." Daarvoor zijn verschillende opties, maar dat KPN verkocht moet worden, lijkt volgens Keyner een zekerheid.

  

'Klinkende naam'
Koen Bender, directeur Mercurius Vermogensbeheer, begrijpt de keuze voor De Jager wel.

 

 

Bender ziet dat KPN het ontbreken van zijn kennis opvult met het creëren van de nieuwe functies in de raad van bestuur. "Je trekt de taken uit elkaar. In het ideale geval weet de CFO alles samen te bundelen in een goed beleid. De technologische keuzes, de commerciële keuzes en de dividendkeuzes binnen een bedrijf, die moeten samenkomen bij de CFO en zich vertalen in een goed financieel bedrijf. Hij heeft natuurlijk overzicht over financiën maar niet zozeer over telecom of technologische zaken en dat moet hij dus overlaten aan zijn collega's in het bestuur."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen