Beurs30 dec '13 15:13

Aluminiumsmelter Aldel failliet

Auteur: BNR Webredactie

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl heeft maandag faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Groningen. Dat heeft het bedrijf in een verklaring laten weten. Aldel verwacht dat de rechter het faillissement later op de dag zal uitspreken.

Het personeel is inmiddels ingelicht. Bij Aldel werken nu nog ongeveer 300 mensen.

Aldel verkeerde al geruime tijd in de gevarenzone. In oktober kreeg het bedrijf nog een overbruggingskrediet van circa 8 miljoen euro van het Rijk en van de provincie Groningen. Aldel zit in de problemen doordat het bedrijf aanzienlijk meer geld kwijt is aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland.

Vakbondsbestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten vindt het 'onverteerbaar' dat het doek nu alsnog voor Aldel lijkt te vallen. Hij schat dat er bij een sluiting in totaal wel 800 arbeidsplaatsen in de regio verdwijnen.

"Er was net een plan uitgewerkt, waarbij Aldel via een lijn aangesloten zou worden op het Duitse elektriciteitsnet'', benadrukt Kuiper. Dat dit plan nu alsnog niet haalbaar is komt volgens de vakbondsman door 'financieel gesteggel over wie de rekening betaalt'.

"De aandeelhouder van Aldel en de overheid willen beide de lijn wel betalen, maar die is op zijn vroegst pas in 2016 gereed. Geen van beide partijen wil opdraaien voor verliezen die het bedrijf in de tussenliggende periode nog maakt.''

Kuiper raamt het geld dat Aldel hierdoor tekortkomt op een totaal bedrag van zo'n 20 miljoen euro. Volgens hem is de overheid bij een faillissement van Aldel veel meer geld kwijt, onder meer aan werkloosheidsuitkeringen en het afbreken van het fabrieksterrein aan de Eemsmond.

Reactie Kamp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken betreurt het dat het 'ondanks jarenlange inspanning van het bedrijf zelf, de provincie Groningen en het Rijk niet gelukt is om Aldel een nieuwe toekomst te geven'.

"Het is een teleurstelling dat banen voor Groningen en Nederland nu verloren gaan'', zei de minister in een reactie op de faillissementsaanvraag van de aluminiumsmelter aan de Eemsmond. De minister zegt onder de indruk te zijn van de wijze waarop de medewerkers en directie 'onder moeilijke omstandigheden hebben gevochten voor het behoud van Aldel'.

De bewindsman wijst er verder op dat een paar maanden geleden nog besloten is om Nederlandse grootverbruikers van elektriciteit, waartoe ook Aldel behoorde, een korting te geven op hun transportkosten. Daarnaast krijgen bedrijven zoals Aldel per 1 januari volgend jaar een vergoeding voor de CO2-heffingen die ze moeten betalen.

Reactie Groningen
De provincie Groningen vindt het 'onbegrijpelijk' dat de directie van Aldel na alle inspanningen van de provincie en het ministerie van Economische Zaken toch heeft besloten om maandag het faillissement aan te vragen. Gedeputeerde Yvon van Mastrigt (Economische Zaken) liet weten zeer teleurgesteld te zijn.

De provincie hecht zeer aan het voortbestaan van Aldel en stelde daarom eerder dit jaar met het ministerie van Economische Zaken een overbruggingskrediet van bijna 8 miljoen euro beschikbaar. "Afspraak hierbij was dat de onderneming tot ten minste februari 2014 in bedrijf zou blijven.''

Volgens gedeputeerde Van Mastrigt is er de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd. "Helaas heeft dit geen resultaat opgeleverd", zegt ze in een persverklaring. "Voornamelijk omdat van de kant van de aandeelhouder geen enkele bereidheid is om mede verantwoordelijkheid te nemen voor een mogelijke oplossing. Dit is een zware klap voor de werkgelegenheid in Delfzijl en omgeving.''

Burgemeester Emme Groot van Delfzijl liet weten dat zijn zorg nu vooral uitgaat naar de mensen die op straat komen te staan. "We zullen er alles aan doen om hen verder te helpen.''

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen