Beurs2 feb '15 10:01Aangepast op 2 feb '15 10:46

Zorgen bij KLM over 'coup' Air France

Auteur: Pieter van den Akker

KLM-managers maken zich grote zorgen over een op handen zijnde ‘coup' van Air France. Dat schrijft de Telegraaf. Vandaag vergadert de Air France KLM Holding over de verslechterde verhoudingen tussen de Nederlandse luchtvaartmaatschappij en haar Franse bazen.

De zorgen van de KLM-managers zijn te begrijpen, zegt FD-journalist en KLM-watcher Yteke de Jong op BNR.

Terug met nieuw plan
“Het beeld is in die zin herkenbaar dat men binnen KLM denkt dat het bestuur van de holding, waar ook de CFO in zit die die greep in de kas wilde doen, op de een of andere manier terug zal gaan komen. Ze hebben een enorm gezichtsverlies geleden de afgelopen anderhalve week, met als toppunt dat ze de plannen hebben teruggetrokken. Maar goed, ze hebben geld nodig. Die CFO moet vliegtuigen gaan financieren, dus ik vermoed dat hij op een andere manier met een nieuw plan terug zal komen.”

De financiële positie van Air France KLM is buitengewoon slecht, aldus De Jong. “Dus er moet iets gebeuren. Air France, dat vooruit moet worden geholpen met dat geld van KLM, wil dit jaar investeren in onder meer Transavia. Ze hebben vorige week gezegd dat KLM z’n eigen geld mag houden, maar ze gaan kijken naar een meer efficiënte indeling van de financiële structuur. Dus daar zal het vandaag over gaan. Het hoofdstuk is in die zin nog niet gesloten."
 Gezichtsverlies De Juniac
Bestuursvoorzitter De Juniac heeft volgens de KLM-watcher fors gezichtsverlies geleden. "Die had vorig jaar al drie winstwaarschuwingen, een pilotenstaking die 500 miljoen heeft gekost en nu heeft –ie bot gevangen bij die koppige Hollanders. Hij staat er natuurlijk gekleurd op vandaag en zal met tekst en uitleg moeten komen naar zijn eigen board, waar hij de voorzitter van is. Dus ik denk dat het vandaag ook over het functioneren van De Juniac zal gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen