Brink's hoopt op creatieve juridische oplossing
De banken en DNB moeten goed nadenken of ze het vervoeren van geld echt in eigen hand gaan nemen. Dat zegt Willem van Hassel, bestuurder van de stichting die de aandelen van geldtransporteur Brink's vorige week kocht, tegen BNR. De rechter doet morgen om 10 uur uitspraak over het stakingsrecht van het Brinks-personeel.
De directie van Brink's kán intussen niets anders dan naar de rechter stappen om een eind te maken aan de personeelsstaking, meent Van Hassel. Anders kunnen afspraken over het vervoeren van geld met onder meer Rabobank niet worden nagekomen. De rechter moet maar met een oplossing komen, want het geld móet vervoerd blijven worden. "Ik hoop dat Rabobank het signaal van de acties van afgelopen zaterdag buitengewoon serieus neemt", steekt Van Hassel 'zijn' stakers in feite een hart onder de riem.
"Ik begrijp heel goed dat de bonden alles in het werk stellen om de mensen die straks boventallig worden onder te brengen bij de banken. En ik heb te lang in de juridische praktijk meegelopen om te weten dat rechters heel vaak met creatieve suggesties komen die partijen helpt om verder te komen aan de onderhandelingstafel. Dat weerhoudt de directie er overigens niet van te praten met de bonden", verduidelijkt Van Hassel.
Buitenspel
Probleem is volgens Van Hassel het besluit van de banken en DNB om het geldtransport zelf ter hand te nemen. "Daarmee staat Brink's over een half jaar totaal buitenspel en staan er 700 mensen op de keien." Van alle Rabo-pinautomaten is inmiddels 10 procent geheel leeg, en de bonden vrezen dat dat in de loop van de dag zal oplopen naar 20 procent. "Dat wordt een serieus probleem", zegt Van Hassel. "Maar de partijen liggen nog te ver uit elkaar."
De directie van Brink's eist in een kort geding bij de rechtbank in Utrecht dat de bonden hun acties staken. Maar volgens actie-coördinator Leen van der List van FNV en CNV valt de overlast van de staking tot nu toe mee. "Dat levert zeker in de grootstedelijke gebieden nog geen enkele overlast op, in plattelandsgebieden kan dat soms wat lastiger worden, maar we vinden dat in ieder geval op dit moment nog aanvaardbare overlast."
Prematuur
Beide partijen hebben inmiddels hun zegje gedaan, zegt verslaggever Anke Truijen vanuit de rechtbank in Utrecht. Brink's vindt de actie behoorlijk prematuur, nu de onderhandelingen nog lopen: weglopen van de onderhandelingstafel is in feite not done, ook omdat het 'een a-typische organisatie met een publieke functie' betreft. "Ze kunnen de risico's voor het betalingsverkeer niet inschatten, dus daarom zouden de acties moeten stoppen."
Maar volgens de bonden is de actie dé mogelijkheid om een beter sociaal plan af te dwingen, zegt Anke Truijen. "Ze hebben gewoon overleg gevoerd en ze zien geen mogelijke gevolgen voor het betalingsverkeer. Ongeveer 260 pinautomaten zijn nu leeg. De vraag is of het er meer zullen worden als de acties doorgaan. Maar de vakbonden hebben geregeld dat mensen in de winkel kunnen pinnen, dus ze verwachten dat het niet tot heel veel overlast zal leiden."