Beurs26 nov '14 11:35

Lege pin met kerst?

Auteur: Eva Oude Elferink

Pinautomaten kunnen rond de kerst zo maar eens leeg zijn. Werknemers van waardetransporteur Brink's dreigt met stakingen nu een grote bezuinigingsronde is aangekondigd. Zeshonderd mensen verliezen volgend jaar hun baan.

Brink's is vooralsnog verantwoordelijk voor het bijvullen van meer dan de helft van de pinautomaten in Nederland. Maar vanaf deze zomer laten banken dat door een ander bedrijf doen. Brink's is daardoor gedwongen te bezuinigen. Drie van de zeven vestigingen worden gesloten, 600 van de in totaal 1.080 banen verdwijnen.

Onder de werknemers heerst grote onvrede over de ontslagregeling die is voorgesteld. Volgens Meindert Gorter van vakbond FNV wordt er te weinig gedaan om de ontslagenen aan een nieuwe baan te helpen. De kans op 'wilde stakingen' rond de kerstperiode noemt hij dan ook groot.

 

Gebrek
De vakbonden pleiten ervoor dat de mensen die hun baan verliezen aan de slag kunnen bij de transporteurs die het werk van Brink's overnemen. Ook moet er een goed en degelijk sociaal plan komen, zegt Gorter. "Daar ziet het er tot nu toe nog niet naar uit."

Dat komt grotendeels door een gebrek aan financiële middelen. Zo heeft het moederbedrijf Brink's Amerika aangegeven niet te willen meebetalen aan een sociaal plan. "Nederland moet het maar alleen oplossen", zegt de vakbondsman. "Schandalig."

Wilde stakingen
Gorter zegt geen voorstander te zijn van wilde stakingen, maar acht de kans daarop reëel zolang er geen conceptplan ligt met 'duidelijke uitgangspunten over de werkgelegenheid'. "In Rotterdam, Zwolle, Arnhem, maar ook de andere locaties waar drastisch wordt gesneden roepen mensen nu al 'we gaan niets meer doen'."

Zij hebben niets meer te verliezen, zegt Gorter. "Als Brink's niet wil luisteren en als partijen die hier iets in kunnen betekenen, zoals de Nederlandsche Bank en de Rabobank, dat niet doen, dan moeten ze ook de gevolgen maar dragen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen