Beurs8 okt '15 10:04Aangepast op 8 okt '15 10:21

Herstel woningmarkt zet door in derde kwartaal

Auteur: Thijs Baas

Het herstel van de woningmarkt heeft zich in het derde kwartaal verder doorgezet. Makelaars spreken van "verrassend veel transacties'' in de doorgaans ''luwe zomermaanden''.

Makelaarsorganisatie NVM registreerde 36.277 verkochte woningen, 27 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee beleefde Nederland het beste derde kwartaal in acht jaar tijd. Huizen gingen voor gemiddeld 224.000 euro over naar een nieuwe eigenaar. Dat is wel een fractie minder dan in het tweede kwartaal, maar vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar is sprake van een stijging van de huizenprijs met 4,2 procent.

De cijfers zijn beter dan de makelaars van tevoren hadden verwacht. Per 1 juli ging onder meer de maximale hypotheeksom waarbij Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van toepassing is verder omlaag. De NVM hield er rekening mee dat dit soort beperkende overheidsmaatregelen voor een dip konden zorgen, maar dat bleek niet het geval.

Dalen
Het aantal huizen dat te koop staat, is nu al drie jaar onafgebroken aan het dalen. Eind vorige maand ging het bij NVM-makelaars nog maar om 133.133 woningen, bijna 20.000 minder dan vorig jaar rond deze tijd. De huizen die zijn verkocht stonden gemiddeld minder dan 100 dagen te koop, een luxe die de makelaars jaren niet meer hebben gekend.

Het aantal verhuizingen in Nederland is alleen nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Voorheen verkocht gemiddeld 1 op de 20 huishoudens jaarlijks zijn woning, in de huidige situatie gaat het om ongeveer 1 op de 25.

Inhaalslag
Dat er nog een hoop valt in te halen komt volgens de NVM onder meer door de hoge werkloosheid. Ook kampen veel Nederlanders met een restschuld met hun hypotheek. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt ook nog altijd bijna 12 procent onder het niveau bij de start van de crisis. En daarbij vertoont de woningmarkt nog grote regionale verschillen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen