Beurs5 aug '14 10:09

Banken maken weer meer winst op hypotheken

Auteur: Pieter van den Akker

Banken maken ondanks de lage hypotheekrente weer meer winst op hypotheken. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis.

Een knappe prestatie van de banken, vindt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "De hypotheekrente is heel erg laag. Dat is natuurlijk wat mensen heel blij stemt. Maar voor de banken zijn de inkoopkosten nog lager en is de verdienmarge het afgelopen half jaar verdubbeld. Dat betekent dat wij als consumenten ondanks die lage rente toch nog flink de kas van de banken spekken, in ieder geval veel meer dan dat voor de crisis het geval was."

Dankbare inkomstenbron
De informatie is niet van de banken zelf afkomstig, zegt De La Porte. "Het speelt al een paar jaar dat we de indruk hebben dat banken veel meer verdienen aan hypotheken. Vooral omdat het kan. Klanten met een hypotheek zitten vaak vast aan een bank. Als de bank extra geld wil verdienen, en dat wilden ze de afgelopen jaren, dan is dat een dankbare bron van inkomsten."

Extra verdienmarge
De Universiteit van Amsterdam heeft een model ontwikkeld om te achterhalen hoe die winst op hypotheken in elkaar zit. "Banken zeggen altijd dat het niet klopt, maar ze willen dan niet aangeven wat dan wel klopt, omdat de werkelijke winst opslag is. Maar inmiddels hebben we voldoende data om te kunnen zeggen hoe de extra verdienmarge zich ontwikkelt. Ondanks die gunstige berichten over de lage consumententarieven zie je toch dat de winstmarge op hypotheken weer fors is opgelopen."

Banken móeten ook winst maken, erkent De La Porte dan:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen