Beurs22 sep '14 17:05Aangepast op 22 sep '14 18:08

VEH: 'Hypotheekrenteaftrek in dertig jaar afbouwen, dát geeft rust'

Auteur: Thijs Baas

De huizenprijzen zitten weer duidelijk in de lift. Vijf maanden op rij stijgen de prijzen en ze liggen daarmee nu op het niveau van 2003. Maar, zegt Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: je moet het dak repareren als het zonnetje schijnt. "Dan denk je toch aan een heel geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek in dertig jaar."

Twee jaar geleden werd al een aantal doelstellingen vastgelegd in Wonen 4.0: betaalbaarheid van het wonen, waardebehoud en zoveel mogelijk vrije keuze om te wonen zoals ze willen. Wel moet die afbouw gepaard gaan met een compensatie via lagere belastingtarieven. "Dan pomp je veel minder geld rond en maak je de keuzevrijheid voor mensen groter. In de huursector moeten de huren geleidelijk naar een marktconform niveau worden getild, met compensatie via een woontoeslag voor mensen met een bescheiden inkomen."

Ontzettend fijn dat mensen hun huis weer kunnen verkopen, vindt Mulder, maar het is nog veel te vroeg om te stellen dat we uit de problemen zijn. "In de sociale huursector zijn nog hele lange wachtlijsten, de vrije huursector is eigenlijk onbetaalbaar voor heel veel mensen en als je een huis wilt kopen, doet de bank heel moeilijk als je geen arbeidscontract hebt of als je onder water staat met je hypotheek."

Uit veertien interviews met kopstukken uit sectoren waar de huiseigenaar te maken heeft, kwam een grote overeenstemming naar voren over de noodzaak om nu niet op de handen te gaan zitten, zegt Mulder. "De politiek heeft de neiging om altijd maatregelen te nemen in het midden van de crisis - men wil het dak repareren als het stortregent - maar nu het zonnetje weer gaat schijnen wil dat niet zeggen dat je het dak niet moet repareren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen