Beurs27 okt '14 14:47

'De stresstest kijkt naar de bomen, niet naar het bos'

Auteur: BNR Webredactie

De twijfel over de kwaliteit van de stresstest van Europese banken neemt toe. Gisteren was er nog de opluchting dat de vier Nederlandse grootbanken tegen een stootje kunnen. Inmiddels is er ook kritiek op de manier waarop de ECB de test heeft uitgevoerd.

De uitkomst van de stresstest van de ECB zorgde gister nog voor enige geruststelling, maar nu wordt er alweer getwijfeld aan de kwaliteit van de test. Volgens Arnoud Boot, hoogleraar corporate finance, ontbreekt het in de test vooral aan precisie. "Het zou beter zijn als de test gedaan zou worden door partijen die wat verder van de bedrijven af staan. Partijen die geen belangen hebben bij de uitkomst van de test en dus ook geen bijsturing kunnen geven", vertelt hij aan BNR.

Volgens Boot is het op dit moment niet bekend hoe sterk banken moeten zijn voor de toekomst en hoe sterk ze op dit moment zijn. Een stresstest heeft daarom ook geen zin. "Een toezichthouder kan nooit met precisie beoordelen hoe het bankwezen in elkaar zit, want daar is het te complex voor. Het heeft geen zin om de losse bomen te beoordelen als je vergeet te kijken naar het bos".


Op dit moment lijkt het alsof de toezichthouders vertrouwen hebben in de toekomst, maar dat is volgens Boot niet waar. "Ik zou willen dat de toezichthouders gewoon is een keer eerlijk toegeven dat ze maar heel weinig kunnen zien en dat ze altijd bang zijn dat ze achter de feiten aanlopen. Er is helemaal niks mis met die angst, want dat houdt je scherp en zorgt ervoor dat er minder fouten zouden worden gemaakt."

Op dit moment heerst er euforie en een gerust gevoel onder banken, maar dat gaat in de toekomst voor problemen zorgen. "Banken werken nog steeds met dezelfde modellen als voor de crisis. Op dit moment zijn ze blij en zelfverzekerd en langzaamaan zullen ze weer meer risico gaan nemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen