Beurs25 nov '14 13:02

Webwinkels: van ruilen komt vaak huilen

Auteur: Marjan van den Berg

Schoenen via internet besteld die niet helemaal passen? Het is maar afwachten of je het geld snel terugkrijgt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Veel webwinkels betalen te laat als klanten spullen terugsturen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In ruim 30 procent van de gevallen wordt niet binnen twee weken terugbetaald. Dat zou wel moeten.

Soms doen webwinkels er ‘slechts’ een week extra over om het geld terug te storten. “Dat valt nog wel mee, maar we hebben ook drie maanden gehad. En sommige winkels betalen helemaal niet, ook niet na een aantal aanmaningen”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

De consumentenorganisatie bestelde bij 211 webwinkels producten en stuurde die binnen twee weken terug. Van deze webwinkels stortte 31 procent het geld te laat terug; 15 winkels gaven zelfs helemaal niets terug.

De belangenorganisatie constateert dat zowel kleine als grotere webwinkels in de fout gaan.

14 Dagen
Sinds juni 2014 staat wettelijk vast dat consumenten binnen 14 dagen een online aankoop kunnen ontbinden. Als het product is teruggestuurd, moeten webwinkels binnen 14 dagen het betaalde geldbedrag terugstorten, plus de eventuele bezorgkosten. 39 Procent van de webwinkels betaalt de bezorgkosten niet terug.

Volgens Donat kennen veel consumenten deze regels niet. En als je het al weet, wat doe je als een webwinkel zich er niet aan houdt?

 

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft bekendgemaakt te gaan optreden tegen webwinkels in de modebranche die niet op tijd terugbetalen. De instantie heeft daarvoor een meldpunt geopend. De ACM mag boetes uitdelen.

Toevallig
Is het eigenlijk opzet van webwinkels wanneer zij niet op tijd, of helemaal niet, geld teruggeven? Donat: “Ze hebben bijna allemaal gezegd: o, het is een fout en het gaat eigenlijk altijd goed, maar net deze keer niet. Nou ja, dat is dan wel heel toevallig, dat dat bij ons allemaal fout gaat. En zij krijgen natuurlijk miljoenen bestellingen binnen. Ook al gaat het maar om een paar euro, maal een paar miljoen, is dat gewoon flink wat geld voor die winkels.”

Gerelateerde artikelen