Dit komt omdat banken de overheidsgarantie wantrouwen en daarom een renteverhoging doorvoeren als semi-overheid instellingen een krediet nodig hebben.
Maatregelen
Uit angst voor de banken heeft de overheid namelijk maatregelen genomen. “De meest onverwachte maatregel die de overheid genomen heeft, is een hypotheek leggen op het onderpand van enige waarde bij Vestia”, zegt FD-journalist Cor de Horde.
En dat heeft de overheid op een slinkse wijze gedaan. “Eén minuut voordat de onderhandelingen met de banken begonnen, hebben ze dat onderpand gevestigd. En daarmee was bij de banken, die nog een miljard of twee tegoed hadden, gelijk het belangrijkste wapen uit handen genomen”, aldus de Horde.
De onderhandelingen lopen nog over de vraag of de banken een deel van de miljardenschade bij Vestia moeten dragen.
Grote gevolgen
Maar die slimme onderhandelingstechniek kan grote gevolgen hebben, vrezen de banken. “De betrokken banken, maar ook andere banken, zijn een beetje anders gaan kijken naar leningen aan de publieke sector”, legt De Horde uit.
In de ogen van de banken blijkt de overheid dus ineens een stuk minder betrouwbaar, want je kan er wel een krediet aan verstrekken maar je weet nooit of die overheid opeens de regels veranderd.