Beurs29 jan '15 06:51

Eigenaren V&D-panden overwegen gang naar de rechter bij uitblijven huur

Auteur: Eva Oude Elferink

Verschillende eigenaren van V&D-winkelpanden overwegen een stap naar de rechter als de warenhuisketen minder huur gaat betalen of de betaling tijdelijk stopzet. Dat zegt vastgoedadvocaat Wendela Raas, die de belangen behartigt van een deel van de eigenaren.

Deze week vroeg het noodlijdende V&D pandeigenaren per brief om een huuroffer. Het bedrijf wil vier maanden helemaal geen huur betalen en daarna structureel minder. Commercieel gezien is dat misschien begrijpelijk, zegt advocaat Raas. "Maar er zijn geen juridische aanknopingspunten dat eenzijdig op deze manier te bewerkstelligen."

Vooralsnog betaalt V&D gewoon de huur. Zolang dat zo is, is er niets aan de hand, zegt Raas. "Maar mocht het zo zijn dat de keten daadwerkelijk stopt met betalen, dan zullen de verhuurders daar natuurlijk niet zomaar akkoord mee gaan en zal een gang naar de rechter zeker worden overwogen."

Afspraken
Volgens Raas gebeurt het wel vaker dat huurders zich tot hun verhuurder wenden voor een tijdelijke regeling om een financieel moeilijke periode te overbruggen. "Daar kun je onderling goede afspraken overmaken. Maar de voorwaarden die hier door de V&D worden gesteld gaan best ver. Ik verwacht niet dat de verhuurders hier zomaar mee zullen instellen."

Daar komt volgens de vastgoedadvocaat bij dat hier van een onderlinge regeling met de panden geen sprake is geweest. "Het kan best zijn dat er gesprekken zijn gevoerd, maar het is een eenzijdige actie van de V&D geweest naar alle verhuurders dezelfde brief met min of meer dezelfde inhoud te sturen."

Instemmen
Dat sluit volgens Raas niet uit dat de pandeigenaren en V&D er niet alsnog onderling uit kunnen komen. "Maar wat in ieder geval niet het geval zal zijn is dat zomaar wordt ingestemd met de situatie zoals die nu is en dat een huurder zomaar mag stoppen met het betalen van de huur."

Raas zegt al veel telefoontjes te hebben gehad van verhuurders. Veel van hen beheren meerdere panden van de V&D. "De meeste verhuurders kunnen wel een stootje hebben, maar voor hen zijn het ook niet per se makkelijke tijden. Zij worden ook geconfronteerd met leegstand of huurders die niet kunnen betalen. En V&D is wel een grote huurder."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen