Beurs14 feb '12 08:45Aangepast op 14 feb '12 09:08

Boeing bevestigt mega-order Lion Air

Auteur: Edme Koorstra

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air heeft definitief zijn handtekening gezet onder een order voor 230 Boeing 737's.

Het bedrijf nam bovendien een optie op nog eens 150 toestellen. Dat maakte Boeing dinsdag bekend.

20 miljard dollar
De waarde van de megaorder overstijgt de 20 miljard dollar. Het is daarmee de grootste commerciële opdracht uit de geschiedenis van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant.

Zuinig
Onder de 230 Boeing 737's die Lion Air heeft besteld, zijn er 201 van het type 737 MAX. Dat is een zuinigere variant die Boeing aan het ontwikkelen is als tegenhanger van de A320neo waarmee de Europese concurrent Airbus met inmiddels ruim 1300 bestellingen hoge ogen gooit. Beide vliegtuigen zijn geschikt voor de korte tot middellange afstand.

Veiligheid
De bekendmaking van de opdracht in november leidde tot gefronste wenkbrauwen in de luchtvaartsector. Lion Air is een relatief onbekende luchtvaartmaatschappij die met enkele tientallen toestellen voornamelijk de binnenlandse markt bedient. Omdat het bedrijf het niet zo nauw neemt met veiligheidsvoorschriften, mag het in Europa niet vliegen.

Beurs?
Lion Air zou dit jaar de gang naar de beurs maken. Dat is evenwel uitgesteld wegens de slechte marktomstandigheden. De prijsvechter voorziet in elk geval een enorme groei van de vraag naar luchtvervoer in Indonesië en neemt daar een voorschot op door op grote schaal vliegtuigen te bestellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen