Beurs31 dec '14 18:44

Nederlandse bouwsector zelf aan verbouwing toe

Auteur: Marjan van den Berg

Ballast Nedam in de etalage: volgens de VEB is dit het begin van een consolidatiegolf bij Nederlandse bouwbedrijven.

De bouwbedrijven zijn in Nederland te groot en met te veel voor het werk dat er is. Dus komen er fusies en overnames en/of vallen bedrijven om, zo stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Vanochtend maakte Ballast Nedam bekend te zijn benaderd door Nederlandse en internationale partijen voor een eventuele fusie of overname. Bij beleggers viel het bericht goed; de koers van het aandeel Ballast Nedam steeg met 25 procent.

“Het is voor de hand liggend dat er hier iets moet gebeuren: ofwel partijen gaan omvallen, of er vinden fusies plaats”, zegt Errol Keyner, adjuct-directeur van de VEB. “Van de grote beursgenoteerde bedrijven in de bouw, in Nederland in ieder geval, is Ballast Nedam de zwakste met verreweg de zwakste balans, dus zij zetten zich ook normaal gesproken als eerste in de etalage.”

Andere grote bouwers in Nederland zijn BAM en Heijmans. Keyner noemt BAM “ietsjes minder zwak, maar nog steeds zwak gefinancierd”. Heijmans, zo zegt hij, “heeft de balans redelijk onder controle, maar misschien toch niet sterk genoeg om een serieuze overname te gaan doen”.

Fundamenteel probleem
Hoe dan ook is de bestaande situatie voor de bedrijven niet goed vol te houden, stelt Keyner. “Met de huidige economische situatie zou je zeggen dat van het aantal grote partijen er minimaal één teveel is. Of je kunt zeggen van de grote partijen dat zij eigenlijk allemaal teveel medewerkers hebben en daarmee ook een te hoge kostenstructuur. Het is toch wel een fundamenteel probleem hier.”

Volgens Keyner moeten Nederlandse bouwbedrijven het bij overnames hebben van grotere buitenlandse sectorgenoten. “Eigenlijk moet je hopen dat partijen uit het buitenland die wat financieel degelijker zijn, de stap naar Nederland aandurven, maar er moet wel wat gebeuren.”

Nauwelijks geld te verdienen
Blijft de vraag of de Nederlandse bouwers in hun huidige toestand interessant genoeg zijn om over te nemen. “Ook een buitenlandse partij met een sterke balans zal moeten kijken hoe je geld gaat verdienen. En geld ga je niet verdienen als je om een paar grote projecten moet concurreren met andere grote bedrijven, die bijzonder zuinig en met scherpe marges gaan inzetten op grote projecten waarmee nauwelijks geld te verdienen valt.”

Een binnenlandse fusie lijkt Keyner minder waarschijnlijk. “Het risico dat je daarbij hebt, is dat je een zwakke partij gaat combineren met een nog zwakkere partij. Wat valt daarmee te behalen? Wellicht verdere sanering binnen die bedrijven, dus een verder verloop van personeel en nog meer uitknijpen van zzp’ers. Het is een heel lastige markt waar het niet gemakkelijk ontsnappen is.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen