Beurs20 okt '14 07:54

Tweede Suezkanaal: lucratieve baggerklus met grote risico's

Auteur: Pieter van den Akker

Hollandse glorie viert hoogtij rond het Suezkanaal, maar geldt dat straks ook voor de bankrekening? Het is dé baggerklus van het decennium, maar mogelijk wel één met grote financiële risico's. De Nederlandse baggeraars Boskalis en Van Oord hebben de leiding over een consortium dat voor Egypte het Tweede Suezkanaal mag graven.

De baggeraars kunnen er in totaal 1,2 miljard euro mee binnenhalen. Maar in het verleden bleek Egypte niet altijd een betrouwbare opdrachtgever, vertelt journalist Alexander Weissink van het Financieele Dagblad op BNR.

"In het jaar 2000 heeft Boskalis een nieuwe haven aangelegd in Port-Said, helemaal in het noorden van het Suezkanaal. Daar hebben ze lang moeten steggelen om betaald te krijgen. En de Belgische baggermaatschappij Jan de Nul, die ook deel uitmaakt van het consortium, heeft in de jaren negentig een grote klus gedaan om het Suezkanaal uit te diepen."
 

<p>“We hebben de afgelopen vier weken in het bijzonder onderhandeld over condities. En dan specifiek over betalingscondities”, reageert CEO Peter Berdowski van Boskalis. “Want zowel wij als de firma De Nul hebben in het verleden problemen gehad. Dat is een van de redenen dat we een forse aanbetaling zullen krijgen voordat we überhaupt aan de klus starten. Dan moet u denken aan zo’n tien procent.”</p> <p><strong>Verzekeren</strong><br/>Aanstaande donderdag praat Boskalis met kredietverzekeraar Atradius, zegt Berdowski. Hij licht toe:</p> <p>  </p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen