Beurs3 aug '15 11:21

Griekse beurs in vrije val

Auteur: BNR Webredactie

Na weken lang gesloten te zijn geweest, ging de beurs in Athene vandaag weer open. De belangrijkste index ging meteen hard onderuit. Verder verschenen belabberde cijfers over de Griekse industrie.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

De Athex, de belangrijkste Griekse index, leverde vanochtend ruim 22 procent in, de grootste daling ooit. De hardste klappen - dalingen rond 30 procent - vielen onder de aandelen van belangrijke banken: Piraeus Bank, National Bank, Alpha Bank en Eurobank.

Een scherpe daling werd al voorzien. De Griekse beurs was gesloten geweest sinds 26 juni.

Enorme krimp in industrie
Onderzoeksbureau Markit maakte vanochtend bekend dat de bedrijvigheid in de Griekse industrie in juli ongekend sterk is gedaald. De zogeheten inkoopmanagersindex voor de Griekse industrie ging vorige maand van 46,9 naar 30,2. Aangezien een stand lager dan 50 al duidt op krimp, wijst de uitslag voor Griekenland op een enorme achteruitgang. Volgens Markit is het de laagste stand die ooit werd gemeten.

"Niet bepaald bemoedigend", zegt BNR-economieredacteur Rob Jansen met gevoel voor understatement. "De cijfers betekenen dat een groot deel van de Griekse industrie zwaar krimpt of is stilgevallen."

De krimp kwam onder meer doordat de nieuwe orders nagenoeg stilvielen, terwijl het bijzonder moeilijk was voor Griekse fabrieken om grondstoffen te kopen. Vorige maand waren Griekse banken lange tijd dicht vanwege de diepe economische crisis.

Rest eurozone
De Griekse crisis had geen zichtbaar effect op de industriële activiteit in de andere eurolanden. De graadmeter voor de hele eurozone kwam uit op hetzelfde, licht positieve niveau als in juni (52,4). Daarbij hield de groei in Duitsland en Nederland stand, terwijl Italië verdere vooruitgang boekte. Ook in Spanje hield de groei aan, maar wel in een matiger tempo dan in de voorgaande maand.

Markit peilt de stemming in de industrie via een rondvraag onder managers die verantwoordelijk zijn voor de inkoop van bijvoorbeeld grondstoffen. Zij hebben doorgaans een goede blik op de vooruitzichten voor hun fabriek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen