Beurs17 jul '15 07:33Aangepast op 17 jul '15 13:12

Onze handel met Rusland is hard gedaald

Auteur: Pieter van den Akker

In het jaar volgend op de ramp met de neergeschoten MH17 is de Nederlandse handel met Rusland sterk afgenomen. Op jaarbasis is de export naar Rusland met 2,4 miljard euro gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die BNR heeft opgevraagd.

Foto: ANP
Foto: ANP

De daling is vrijwel geheel te wijten aan de sancties die werden ingesteld na de bezetting van de Krim door Rusland en het drama met de MH17, vandaag precies een jaar geleden.

Relatie bekoeld
Onze handelsrelatie met de Russen is sinds vorig jaar aardig bekoeld. Zowel de import als de export is flink afgenomen. Marjolijn Jaarsma van het CBS heeft de laatste cijfers die lopen tot mei van dit jaar.
 

Vooral de forse daling van onze export naar Rusland springt in het oog. Jaarsma: “Een stevige afname. De daling doet zich vooral voor bij levensmiddelen – producten zoals kaas, melk, vlees, plantaardige producten – maar ook bij investeringsgoederen zoals computers, elektrische apparaten, auto’s en andere transportmiddelen.”

Sancties
De belangrijkste oorzaak laat zich natuurlijk raden: de sancties die er over en weer werden ingesteld. Toch is er meer, weet Dennis Heijen van exporteursvereniging Fenedex. “In een aantal incidentele gevallen werd de handel ook op andere manieren onmogelijk.”

Want de zin om over en weer handel te drijven is het afgelopen jaar aardig verdampt. Heijen: “Je hoort wel dat men zegt: ‘dat Rusland, daar ga ik niet meer voor’.”

Al met al hebben de bekoelde verhoudingen ertoe geleid dat Rusland lang niet meer zo'n belangrijke handelspartner meer is als voorheen. “Voordat al deze problemen begonnen was Rusland wat betreft onze import onze zesde handelspartner”, weet Jaarsma. “Nu zien we dat dat iets is weggezakt naar een zevende plek. Maar de grootste verschuivingen zien we bij de uitvoer. Rusland was voorheen onze elfde exportbestemming en zakt nu weg naar een negentiende plek.”

Andere bestemmingen gevonden
Gelukkig heeft een goed deel van de producten die we een jaar geleden nog naar Rusland exporteerden inmiddels een andere bestemming gevonden. “Opvallend genoeg komt de VS daarin weer terug als belangrijke exportmarkt”, weet Heijen. “En de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Marokko, Frankrijk. Dat zijn de landen waarover onze leden zeggen dat ze er echt kansen zien voor de export.”

En dat die kansen benut worden, blijkt wel uit de laatste cijfers van het CBS. Ondanks de gedaalde export naar Rusland, zit de export in zijn geheel met een toename van 7,5 procent aardig in de lift. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen