Beurs12 jun '13 17:17

Wie betaalt de rekening van de uitverkoop?

Auteur: Anne-Greet Haars

De uitverkoop is al lang niet meer iets om naar uit te kijken. Het lijkt inmiddels namelijk wel permanent uitverkoop. Uit een rapport van ABN AMRO blijkt nu dat die tendens veel Nederlandse winkels de kop kost.

De winkeliers, met name in de modebranche, houden de kortingsoorlog niet langer vol.

Volgens Fred van Raaij, emeritus hoogleraar Economische Psychologie, kiezen niet alle winkels zelf voor die uitverkoop. "Sommigen kunnen niet anders. Het hangt ook een beetje van de inkoop af. De traditionele uitverkoop was met de zomer- en wintercollectie: die werd twee keer per jaar aan het eind van het seizoen uitverkocht. Tegenwoordig hebben winkels soms wel tien collecties per jaar en deze moeten ze steeds weer uitverkopen. Er is geen vaste tijd en opzet meer."

Marge
"Er zit een enorme marge op kleding in het algemeen: dat loopt wel op tot 50 procent. Dus als je 20 a 30 procent korting geeft, dan zit je nog aan de positieve kant", legt Van Raaij uit. "Maar als er altijd uitverkoop is, kun je ook een soort associatie krijgen dat je een goedkope winkel bent. Dat is niet interessant voor klanten: die gaan liever naar een duurdere winkel die minder vaak uitverkoop heeft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen