Beurs13 jun '13 10:18Aangepast op 13 jun '13 11:20

Winkelverkopen opnieuw gedaald in april

Auteur: Fleur de Bruijn

Er wordt minder gekocht in de detailhandel, maar omdat de prijzen zijn gestegen valt de omzetdaling mee. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzet van Nederlandse winkeliers is in april met 0,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De detailhandel verkocht in april 2,7 procent minder artikelen. Dat werd deels gecompenseerd door 2,1 procent hogere prijzen. De gunstigere samenstelling van de koopdagen had een positief effect van circa 1 procent. De cijfers ogen een stuk beter dan in maart, toen de winkelomzet nog met een herziene 5,2 procent afnam.

Kleding
Vooral non-foodwinkels presteerden volgens het CBS 'minder slecht' dan in de voorgaande maand, met een 1 procent lagere omzet en een volumekrimp van 3 procent. In maart namen de inkomsten in dat segment nog met bijna 12 procent af.

Janssen: “De kledingbranche valt op. Die noteerde in maart nog een dikke min en in april werd er een lichte omzetstijging gerealiseerd. Vermoedelijk heeft dat te maken met het weer. Het eerste kwartaal was het ontzettend slecht weer en in april was het wat beter, dus wellicht zijn mensen zomerkleding gaan kopen. Bovendien zijn kledingwinkels al vroeg met de uitverkoop begonnen, dus de prijzen liggen ook wat lager en dat stimuleert toch ook om kleding te gaan kopen," dit zei Senne Janssen van het Centraal Bureau voor de Statistiek tegen BNR.

Pasen
Winkels in voedings- en genotmiddelen beleefden minder plezier aan de maand april. De omzet nam met 1 procent toe.  Janssen: “De supermarkten noteerden geen omzetdaling, maar wel een stevige volumekrimp, er gingen minder producten over de toonbank. Dat komt met name omdat Pasen in maart viel dit jaar en niet zoals meer gebruikelijk in april.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen