Beurs22 jul '15 19:17

Straatvechter Lips speelde balletje-balletje met SNS-kapitalen

Auteur: Thijs Baas

De failliete vastgoedondernemer Roger Lips eist miljoenen van de SNS Bank. Zijn claim kan oplopen tot 100 miljoen euro. De kans dat Lips met deze lezing wegkomt is klein, schat Cor de Horde, journalist van het Financieele Dagblad.

Foto: ANP
Foto: ANP

Lips beweert in de problemen te zijn gekomen doordat SNS de overeenkomst met hem had opgezegd toen bekend werd dat hij mogelijk fraude had gepleegd. Het is slim dat hij inmiddels vanuit Dubai opereert, zegt De Horde, omdat hij zo ontkomt aan de verplichting om mee te werken met de curatoren. "Hij moet gewoon heel veel geld terugbetalen en dan ga je om je heen slaan en een tegenclaim indienen. Een beetje een straatvechtertje, hè?"
 


 

Een slachtoffer, zo ziet Lips zichzelf, in wat inmiddels is uitgegroeid tot een hoofdpijndossier voor het voormalige SNS Property Finance. De bank liet zich destijds verleiden om Lips 380 miljoen euro te lenen. Van dat bedrag heeft SNS nooit meer wat teruggezien, verstrikt in een web van bv's op naam van Lips, die stuk voor stuk failliet dreigen te gaan. "Het was nooit echt helemaal duidelijk wie wanneer aan het hoofd van welke BV stond. Eigenlijk kon Lips daardoor naar believen balletje-balletje spelen met het geld."

Dubai
Om vervolgens de wijk te nemen naar Dubai, van waaruit hij zijn hele verhaal deed aan de Telegraaf: Lips beweert dat hij niet de dader is, maar het slachtoffer. Hij had een goede deal met voormalig directeur Buck Groenhof van de vastgoedtak van SNS om winkelcentrum The Wall bij Utrecht te redden, ware het niet dat Groenhof vervolgens zelf verdacht werd van fraude, waardoor de deal niet door zou zijn gegaan. "Een origineel standpunt, dat hij al een tijdje probeert te bevechten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen