Beurs26 aug '15 07:47Aangepast op 26 aug '15 09:08

Meer online-shoppers opgelicht

Auteur: BNR Webredactie

De afgelopen jaren zijn meer online-shoppers slachtoffer geworden van oplichting. Andere vormen van internetcriminaliteit zoals hacken en identiteitsfraude zijn juist afgenomen.

ANP
ANP

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS kreeg vorig jaar 3,3 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder met oplichting bij het kopen via internet te maken. Dit was 2,7 procent in 2012. Dat komt volgens het CBS neer op een stijging van het aantal slachtoffers met bijna 90.000. De toename komt niet alleen omdat mensen vaker onlinewinkelen, ook mensen die al langer via internet kopen werden vaker opgelicht.

Cybercrime treft vooral hoogopgeleiden en jongeren.

 

Hacken
Hacken (het zonder toestemming binnendringen van een computer van een ander) is nog altijd de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Vorig jaar werd 5,2 procent van de Nederlandse bevolking hiermee geconfronteerd ofwel ruim 700.000 personen, aldus het CBS. In de meeste gevallen gaat het om hackers die inbreken of inloggen op een e-mailaccount.

Het aantal slachtoffers van hacken, en ook van identiteitsfraude, nam vorig jaar wel af in vergelijking met 2012. Bij beide vormen van cybercrime gaat het om een daling van ongeveer 100.000 personen. Mensen krijgen minder vaak te maken met hackers die inbreken of inloggen op een mailaccount.

Daarnaast is skimming afgenomen omdat banken de magneetstrip op betaalpassen hebben vervangen door een chip en passen standaard worden uitgeschakeld buiten Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen