Beurs11 dec '14 07:29Aangepast op 11 dec '14 07:57

SBM Offshore schrapt wereldwijd 1200 banen

Auteur: BNR Webredactie

SBM Offshore is bezig wereldwijd twaalfhonderd banen te schrappen en verhuist zijn hoofdkantoor van Monaco naar Amsterdam. Dat maakte de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie donderdag bekend.

Door de reorganisatie gaan zeshonderd vaste arbeidsplaatsen verloren en net zoveel externe banen. Dat moet een besparing op de personeelskosten opleveren van zo'n 40 miljoen dollar (32 miljoen euro) per jaar. De kosten van de reorganisatie worden geraamd op 25 miljoen dollar, waarvan 17 miljoen dollar nog dit jaar in de boeken wordt opgenomen.

Slechte marktomstandigheden
SBM Offshore grijpt in met het oog op de verslechterde marktomstandigheden. Door de fors gedaalde olieprijzen investeren klanten de komende jaren naar verwachting minder in de schepen voor de productie en opslag van olie en gas die het bedrijf levert. De maatregelen zijn volgens topman Bruno Chabas noodzakelijk om op termijn de winst te kunnen laten toenemen.

Amsterdam, Schiphol
De keuze voor Amsterdam als vestigingsplaats heeft onder meer te maken met de beursnotering aldaar en de aanwezigheid in Nederland van veel partijen die bij het bedrijf betrokken zijn. Verder verwacht SBM Offshore te profiteren van de nabijheid van belangrijke oliebedrijven en van de luchthaven Schiphol. Op het nieuwe hoofdkantoor komen circa honderd mensen te werken. De verhuizing vindt plaats in het derde kwartaal van volgend jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen