Beurs14 apr '15 13:31Aangepast op 14 apr '15 15:58

VEB: Hepkema mag geen SBM-commissaris worden

Auteur: Thijs Baas

SBM-bestuurder Sietze Hepkema heeft niks te zoeken in de raad van bestuur van SBM Offshore zolang er een corruptie-onderzoek loopt naar het bedrijf. Dat zegt Paul Koster, directeur van de VEB, tegen BNR.

Een eerder artikel in Quote en onlangs in Vrij Nederland roepen volgens Koster grote vragen op; het nieuwe bestuur werd juist aangesteld om corruptiezaken goed af te handelen, maar het heeft er alle schijn van dat daar op een merkwaardige manier invulling aan wordt gegeven. De VEB keert zich dan ook tegen de benoeming van SBM-bestuurder Sietze Hepkema. "Zeker op het moment dat je zo in het nieuws staat. Het is het meest gepast dat hij zich voorlopig terugtrekt, zoals eerder gebeurde met Rijkman Groenink bij Shell. "

Een plek in de raad van commissarissen is wat Koster betreft zeker niet aan de orde zolang het corruptieonderzoek loopt. Er belandde immers informatie in detail op straat, in combinatie met 'merkwaardige opmerkingen' over de verdere behandeling van de affaire in Brazilië. Dat het afhandelen van corruptiezaken altijd lastig is en gevoelig ligt, wil Koster overigens niet ontkennen.Koster wijst erop dat er ten tijde van de vermeende onrechtmatigheden in 2012 al heldere signalen waren dat er het nodige aan de hand was in Brazilië. "Dan vind ik dat de benoeming van Hepkema in dat licht op dit moment moet ophouden en ook de bonussen die dit jaar zijn verstrekt komen toch wel in een heel merkwaardig licht te staan." 

Verhullen
De top van SBM offshore heeft doelbewust een corruptieschandaal willen verhullen voor de aandeelhouders, bleek uit email-verkeer en geluidsopnamen met onderzoekers. SBM wilde volgens Quote wel de omkoping in Afrika toegeven, maar probeerde het corruptie-onderzoek in Brazilië onder de pet houden, zei journalist Henk Willem Smits van Quote  vanochtend tegen BNR. "Dat is natuurlijk heel opmerkelijk, omdat Brazilië een veel belangrijkere klant was van SBM, en het daar op veel grotere schaal plaatsvond."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen