‘Besluit om Sjuul te ontslaan al weken geleden genomen’
Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs is gesneuveld in een strijd met een activistische aandeelhouder van de Telegraaf Media Groep (TMG). Dat zegt voormalig TMG-directielid Marianne Zwagerman op BNR. Paradijs is per vandaag opgestapt als hoofdredacteur.
In het persbericht dat TMG gisteravond laat verstuurde, laat Paradijs weten: ‘Met grote dankbaarheid kijk ik terug op 29 jaar dat ik in dienst van de lezers mijn journalistieke werk heb kunnen doen en de belangen van De Telegraaf kon dienen. Alle Telegraafmedewerkers wens ik succes toe met hun werk om het concern en de Telegraafmedia nog sterker te maken dan ze nu al zijn.’
Volgens de directeur van TMG Landelijke Media, Harry de Wit, hebben hij en Paradijs zondag besloten dat Paradijs vertrekt bij de krant. ‘Ik ben Sjuul dankbaar voor zijn bijdragen aan onze organisatie al die jaren. Hij heeft al die jaren hard geknokt voor dagblad De Telegraaf’, meldt De Wit in het persbericht.
Ingo Heijnen, die het woord voert namens de Telegraaf Media Groep, benadrukt op BNR dat het vertrek “in overleg is gebeurd” en dat TMG niet meer kwijt wil dan wat is gezegd in het persbericht. “We gaan niet verder in op achterliggende redenen en uitkomsten van die gesprekken anders dan wat we in het persbericht hebben gezegd.”
Aandeelhoudersvergadering
Volgens voormalig directielid van TMG en BNR-columnist Marianne Zwagerman ligt het toch iets anders. “Het besluit om Sjuul te ontslaan, is al weken geleden genomen, heb ik gehoord.”
Volgens Zwagerman is dit besluit over de aandeelhoudersvergadering heen getild. “Op die aandeelhoudersvergadering hebben ze heel vaag gedaan, gezegd dat er nog helemaal geen concrete plannen waren van de directie, maar dat er ‘denkrichtingen waren waarover men in gesprek was’ en zo. Dus ze hebben blijkbaar die aandeelhoudersvergadering eerst netjes af willen ronden en dan pas doorduwen en Sjuul eruit gooien.”
Bij het beursgenoteerde concern wil aandeelhouder Frank Botman ingrijpende veranderingen zien. Zwagerman: “Hij heeft er al eerder geen geheim van gemaakt dat hij TMG van de beurs wil halen en in stukken wil opknippen en verkopen omdat het dan gewoon meer waard is. Dat heeft hij tot nu toe niet voor elkaar gekregen. (….) Je ziet dat ze het nu gewoon op een andere manier proberen. Er is door Botman een CEO neergezet uit de vriendenkring van Botman die toch wat dingen probeert voor elkaar te krijgen die anders niet lukten.”
Strijd
Zwagerman vindt het teleurstellend dat Paradijs het in dit conflict kennelijk heeft afgelegd. “Ik had eerlijk gezegd wel mijn hoop op Sjuul gezet dat hij nu eens echt die strijd vol aan zou gaan. Dat heeft hij dus blijkbaar niet gedaan of niet gekund. En wat ik heel raar vind, is dat hij akkoord is gegaan met een heel vaag persbericht waarin hij dingen zegt als ‘Ik ben dankbaar dat ik 29…’. Nou ja, dankbaar! Je bent helemaal niet dankbaar. Het is afschuwelijk.” Daarnaast heeft Zwagerman vernomen dat Paradijs heeft ingestemd met een zwijgplicht, ook tegenover de Telegraaf-redactie.
TMG laat in een reactie weten dat het niet wil spreken van een zwijgplicht, maar dat er wel afspraken zijn gemaakt over wat beide partijen mogen zeggen over het vertrek van Paradijs.
In april bleek uit een uitgelekte mail dat een overgrote meerderheid van de redactie van De Telegraaf het niet eens is met de plannen van het bestuur van TMG. Dat zou katernen als Vrouw, Privé en Autovisie los willen koppelen van de krant. Daardoor zou hoofdredacteur Paradijs zijn zeggenschap over de katernen kwijtraken. Het is niet bekendgemaakt of dit nu de reden is voor het vertrek van Paradijs.
Consequenties
Zwagerman: “Zijn eigen redactie – begrijp ik van mensen die ik daar vannacht nog even over sprak – is in verwarring over: wat is er nu precies gebeurd dit weekend, en hoe nu verder?” Om 14.00 wordt de redactie geïnformeerd over het vertrek van Paradijs.
Piet Bakker, lector Crossmedia aan de Hogeschool Utrecht, ziet de rust bij TMG voorlopig niet weerkeren. “Als, zoals blijkt, zo’n 80 à 90 procent van de redactie hem steunt – en daarbij horen bijvoorbeeld ook de adjunct-hoofdredacteuren en de chefs – dan zullen die toch eigenlijk ook de consequenties moeten trekken”, zegt Bakker. “Dat betekent dat het vertrek van Paradijs niet het laatste vertrek is bij TMG, dat het meer het eerste is van een nieuwe golf.”
Speculatie
Heijnen waarschuwt dat de huidige situatie nog te onduidelijk is om uitspraken te doen over de toekomst. “Ik zou zeggen: betracht wat geduld daarover. Er zijn gesprekken met allerlei betrokkenen binnen het concern en binnen de krant bezig over de toekomst daarvan. Dat is bekend, dat hebben we eerder bekendgemaakt. Die gesprekken zijn gewoon nog niet afgerond. Tot die tijd is het pure speculatie wat er gaat gebeuren.”
Volgens Heijnen zullen de gebeurtenissen geen invloed hebben op de kwaliteit van de krant, omdat de rest van de hoofdredactie gewoon aanblijft. “Hij vormde natuurlijk niet in zijn eentje de hoofdredactie. Die hebben jarenlang met hem samengewerkt. Gezamenlijk hebben zij het beleid bepaald. Daar komt geen radicale verandering opeens in.”
Paradijs werkte sinds 1986 bij TMG. Hij begon bij De Echo als verslaggever en stapte in 1988 over naar De Financiële Telegraaf. In 2005 werd hij adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf. Sinds 2009 was hij algemeen hoofdredacteur.