Beurs20 jan '15 08:19Aangepast op 20 jan '15 08:48

'Pomphouders uit grensstreek staan opgelijnd'

Auteur: Thijs Baas

De hele branche is al opgelijnd om zich aan te sluiten bij de twee pomphouders uit de grensstreek die vandaag de staat voor de rechter slepen vanwege de accijnsverhogingen op brandstoffen. Als de rechter de pomphouders in het gelijk stelt, hoopt Edsko Schuitema van belangenvereniging BETA dat Den Haag alsnog kiest voor een politieke oplossing.

Twee pomphouders uit de grensstreek slepen de staat vandaag  voor de rechter. Ze willen ruwweg twee jaar normale bedrijfswinst om het hoofd boven water te houden. Uiteindelijk moet er een definitieve uitspraak komen van de rechter in een langjarige bodemprocedure, zegt Edsko Schuitema van belangenvereniging BETA. Maar dan ben je al gauw twee tot drie jaar verder.

Er staat nogal wat op het spel, meent Schuitema. "De afgelopen jaren was er al een forse verhoging op de tabaksaccijns en op de brandstoffen. Het is een lawine aan extra belastingen maar wij hebben toch wel kunnen aantonen dat die ondernemingen van een klein winstje in 2013 ineens in een enorm verlies belandden in 2014, een rechtstreeks gevolg van de accijnsverhoging op diesel en lpg."

Grensstations
Inmiddels zijn er al talloze pogingen ondernomen om hun zaak aan te kaarten bij de Tweede Kamer, maar daar botsten de pomphouders keer op keer op een hang naar meer accijns. "Zowel mevrouw Nepperus van de VVD als Nijboer van de PvdA zijn bij grensstations geweest. Ze hebben in de boeken gezien dat de situatie nijpend is. Maar ze zeggen dat extra accijns in landsbelang is en, nou ja, jammer voor de pomphouders."

De advocaten van de pomphouders zullen vanaf elf uur in de rechtszaal de nadruk leggen op het feit dat Europees recht bescherming moet bieden als een specifieke groep buitenproportioneel gedupeerd wordt door een maatregel. "En wij menen dat dat hier het geval is, want feitelijk zijn die pompbedrijven in de grensstreek waardeloos geworden; ze zijn in een structurele verliessituatie terechtgekomen."

Gerelateerde artikelen