Beurs23 jul '15 17:50

Meer vacatures, maar niet per se minder werkloosheid

Auteur: Marjan van den Berg

Het aantal vacatures stijgt flink, zo meldt online vacaturebank Jobfeed. Vooral de bouw zit om nieuwe mensen te springen.

ANP
ANP

In het tweede kwartaal steeg het aantal vacatures met 26 procent ten opzichte van een jaar geleden. In de bouw steeg de vraag zelfs met 43 procent.

Bouw
Gerald Mulder van Textkernel, dat Jobfeed beheert, constateert dat nu op de arbeidsmarkt te merken is dat de bouwsector aantrekt. “Wat je nu ziet gebeuren in de bouw, is dat er eigenlijk een inhaalslag is in het aantal vacatures.”

 

Onderwijs
Ook in het onderwijs steeg het aantal vacatures flink. Dat is op zich normaal in het tweede kwartaal: tegen het eind van het schooljaar worden immers alvast medewerkers voor het volgende schooljaar geworven. Dit jaar was de piek echter groter dan normaal, zegt Mulder. “Dat houdt verband met, volgens ons, het grote aantal vacatures – vooral in het basis- en voortgezet onderwijs – dat niet is vervuld in het afgelopen jaar. Dat probleem wordt steeds nijpender en dat zie je dus terug in het aantal vacatures dat open blijft staan en waar scholen voor proberen te werven.”

Als een van de oorzaken van de krapte in het onderwijs noemt Mulder het feit dat veel jongeren vanwege de crisis hebben besloten langer te studeren.

Mismatch
Kunnen we nu een daling van de werkloosheid verwachten? Dat hoeft niet direct zo te zijn, zegt Mulder. “Eigenlijk stijgen die vacatures veel harder dan de werkloosheid daalt. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat ontzettend veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt in de afgelopen jaren. Dat los je niet meteen op.”

Ook constateert hij een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. “Er zijn bepaalde typen vacatures die heel veel gevraagd worden, terwijl daar eigenlijk weinig aanbod voor is.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen