
Eerst zullen nog wat metaalbedrijven sneuvelen, verwacht Dieperink. "We zitten nu na de vijftien jaar supercyclus terug op het niveau van 2002 met metalen, dus eigenlijk zijn de prijzen genormaliseerd. Ik beveel nog niet aan om in grondstoffen te beleggen, want het risico is dat de grote pensioenfondsen, die nooit grondstoffen hadden moeten kopen, nog een keer aan de markt komen en zeggen: 'eruit met die rotzooi'. Als je naar de afgelopen drie jaar kijkt, zijn grondstoffen 50 procent gedaald en aandelen 50 procent gestegen."
Bovendien, zegt Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger, is de liquiditeit grotendeels uit de markt, nu ook de investment banks nauwelijks meer handelen in grondstoffen. "Je ziet bedrijven als Glencore met een enorme schuldenlast en ik denk dat dat er eerst nog uit moet."
Klarman
Toch lijkt het omslagpunt nabij, nu ook een beroemde belegger als Seth Klarman besluit om in Alcoa te stappen, zegt Dieperink. Dan kan de grondstoffenmarkt weer aantrekkelijk worden. "Zonder dat de markt te timen is, denk ik dat je het niet helemaal meer mag negeren."
Op dit moment staat de goudprijs nog op 1.056,60 dollar.
