Beurs17 jun '15 06:41

'ABN Amro klaar voor een beursgang'

Auteur: Eva Oude Elferink

Bedankt voor alles, maar het moment van afscheid is aangebroken. Dat was de boodschap van ABN-AMRO baas Gerrit Zalm aan de Tweede Kamer. Tijdens een hoorzitting gisteravond zei hij dat de bank klaar is voor de beursgang.

Financieel is de zaak op orde en alle morele lessen zijn geleerd, zo stelde Zalm. Hij noemde de beursgang dan ook 'een logische ontwikkeling'. "We zijn nu een nieuwe en naar mijn mening een zeer solide bank. Uiteraard zijn we ook dankbaar voor de steun die we van de overheid en de maatschappij, de belastingbetaler, hebben gekregen om ABN Amro weer zover te krijgen."

ABN werd in 2008 gered door de staat, maar die nationalisatie was nooit voor eeuwig bedoeld. Inmiddels voldoet de bank volgens Zalm aan alle kapitaaleisen. Ook beloofde de topman dat de bank 'het klantbelan' weer voorop zou stellen. "Wij willen klanten, medewerkers en de maatschappij dienen."

Daarnaast benadrukte Zalm dat ABN Amro nu een 'gematigd risicoprofiel heeft', "als onderdeel van onze langetermijnstrategie". Die strategie zou de bank ook interessant maken voor beleggers, zo stelde Zalm.

Vragen
Kritische vragen waren er ook. Over de teruggedraaide salarisverhoging van de bestuurders ("dat gebeurt niet nog een keer, maar misschien is het een idee als een minister van Financiën altijd nog één aandeel behoudt?"), de constructie die de bank moet beschermen bij vijandelijke overnames ("ik heb tot nu toe geen waarschuwing gehoord dat dit waardedrukkend zou werken").

Over die beschermingsconstructie benadrukte Zalm nogmaals het belang ("enige bescherming mag een prijs kosten"); die is nodig om een trauma als in 2007 te voorkomen. Toen werd ABN AMRO door drie banken overgenomen en vervolgens in stukken verdeeld.

Gevreesd wordt dat de constructie Amerikaanse beleggers huiverig zou maken in de bank te investeren. De staat hoopt 15 miljard euro op te halen, maar die waarde zou door de constructie kunnen dalen. Zalm sprak die vrees tegen.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer met minister Dijsselbloem van Financiën over de beursgang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen