
Het programma komt erop neer dat de centrale banken, dus ook DNB, elke maand staatspapieren opkopen. Het opkoopprogramma loopt tot september 2016. Er zal dan voor meer dan 1 biljoen euro in de Europese economie zijn gepompt.
“Het is wel een beetje een experiment”, zegt voormalig CPB-topman Coen Teulings, tegenwoordig hoogleraar Economie aan de universiteit van Cambridge.
Toch wil hij het opkoopprogramma wel het voordeel van de twijfel geven. In de VS en Engeland is er immers al ervaring mee. Weliswaar hebben die economieën een grotere financiële sector, maar, zegt Teulings: “toch zie je dat Engeland en de Verenigde Staten er eigenlijk nu veel beter voor staan dan de eurozone. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het economisch beleid dat in die gebieden gevoerd is. In die zin mag je zeggen dat quantitative easing heeft bijgedragen aan het snellere herstel in Amerika en Engeland dan wij hier in de eurozone hebben gezien.”
Beetje laat
Econoom Jacob Schoenmaker,
beurscommentator van RTL Z, vindt dat de maatregel mosterd na de maaltijd
is. “Het is het zoveelste medicijn en we mogen inmiddels wel spreken van
anabole steroïde. Het komt ook een beetje laat, want die patiënt was net al
ontwaakt uit de coma, is zeker van de intensive care af en zou anders
misschien over drie weken zonder dit paardenmiddel ook wel ontslagen worden uit
het ziekenhuis.”
Dat het er inmiddels beter voor staat met de economie, was nog niet te voorzien toen tot quantitative easing werd besloten, zegt Schoenmaker. “De ontwikkelingen zijn ontzettend gunstig, de olieprijs valt heel erg mee. Dat konden we niet bevroeden toen dit programma is aangekondigd. De euro is natuurlijk lager, dus het is in mindere mate nodig, in ieder geval dan een aantal maanden geleden. Maar ja, beloofd is beloofd.”