Johan Marrink, directeur van stichting ZZP Nederland, is blij met de aandacht die er in de Tweede Kamer voor dit probleem is. "We zijn lang bezig geweest om beweging in deze zaak te krijgen. En sinds gisteravond lijkt het er dan toch op dat men wat wil wijken om een oplossing te zoeken."
Druppel op gloeiende plaat
Toch gaat de toezegging van de Kamer niet ver genoeg, vindt Marrink. "Het klinkt leuk, maar 1.500 is nog steeds een druppel op de gloeiende plaat. Het gaat om duizenden mensen en als de handhaving door zou gaan, wordt het aantal alleen maar groter. De schattingen lopen nogal uiteen, maar wij denken dat je het al gauw over 20 duizend mensen hebt."
Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vindt het een stap in de goede richting. Volgens haar moeten niet de zzp'ers, maar de werkgevers die er misbruik van maken, worden aangepakt. "Het is een gevolg van de aanpak van de schijnconstructies. Vooral de mensen die dat werk doen, hebben er last van. Je moet je vooral richten op de veroorzakers van die schijnconstructies: werkgevers. In dit geval zorginstellingen of bemiddelingsbureaus die met zelfstandigen werken, terwijl ze mensen in loondienst hadden kunnen nemen. De zelfstandigen zelf zitten nu, ongewild, zonder werk en zonder inkomen."