Beurs5 jan '15 08:18

'Merkel gooit olie op het vuur met opmerkingen over Grexit'

Auteur: Pieter van den Akker

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is acceptabel, omdat de achterblijvende landen de gevolgen daarvan kunnen opvangen. Dat zouden de Duitse bondskanslier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schaüble vinden, zo melden regeringsmedewerkers aan het blad Der Spiegel.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

Volgens Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, is het beter als de Duitsers zich stil houden. 

Olie op het vuur
“Eerlijk gezegd vermoed ik dat ze het inderdaad gezegd hebben. Ze hebben het ook niet ontkend. Ze hebben alleen geen commentaar gegeven. Het lijkt mij een onverstandige zet. Het lijkt mij olie op het vuur gooien.”

Hij legt zijn standpunt uit: “De situatie is gespannen. Je bent je in feite aan het mengen in een verkiezingsstrijd. De ene partij zegt dat het rampzalig is als het gebeurt en dat dan de hele euro in elkaar stort. En ‘mevrouw euro’ zegt dan weer ‘het valt wel mee, rot maar op’. Als ze dat echt gezegd heeft, is het wel een ongelukkige uitspraak.”  

Grieken werken zich in de nesten
Voor Griekenland zou het uitermate onverstandig zijn als het tot een Grexit komt, vervolgt Van Wijnbergen. “Als Griekenland uit de euro stapt, z’n eigen munt invoert en de drachme komt weer terug, dan crasht –ie meteen met tientallen procenten. Dat wordt een soort roebel in het groot. Dat gaat natuurlijk helemaal mis, maar de schuld blijft in euro’s staan. Die schuld is nu al veel te hoog, maar dat wordt een factor 2 erger. Dus Griekenland werkt zichzelf ermee in de nesten.”

Slecht nieuws voor belastingbetaler
Hoe het voor ons zit? “Drie, vier jaar geleden was het een geweldig probleem dat banken allemaal met hun vingers tussen de deur zaten. Tegenwoordig staan ze er veel beter voor en hebben ze minder Grieks staatspapier. Maar het risico is natuurlijk niet weg. Het ligt alleen niet meer bij de banken, maar bij de belastingbetalers. De Griekse staatsschuld ligt nu bij de ECB, de Europese fondsen bij het IMF en dat zijn met enige afstand gewoon de belastingbetalers. Die kunnen het inderdaad aan. Zo hoog is die schuld niet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen