Beurs28 okt '15 11:00

Dieselschandaal duwt Volkswagen diep in het rood

Auteur: BNR Webredactie

Volkswagen is in het derde kwartaal diep in de rode cijfers gedoken door het dieselschandaal.

Het bedrijf heeft voorlopig 6,7 miljard euro opzijgelegd om kosten van de affaire te dekken, 200 miljoen euro meer dan eerder was voorzien. Daardoor resteert onder de streep een verlies van 1,7 miljard euro, tegen een winst van bijna 3 miljard euro een jaar eerder.

De voorziening zorgt er ook voor dat de winstdoelstelling voor 2015 uit zicht is geraakt. Volkswagen heeft de afgelopen jaren wereldwijd 11 miljoen dieselauto's verkocht die zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot in laboratoriumtests veel lager uitvalt dan in de praktijk. Dat kan het bedrijf op miljardenboetes komen te staan.

Het geld dat tot dusver opzij is gezet, is niet zozeer bedoeld voor boetes, maar vooral om dieselauto's terug te halen en aan te passen.

Voor de kosten van boetes en schadevergoedingen heeft Volkswagen nog geen voorziening getroffen, omdat die nog niet zijn in te schatten.

Exclusief de voorziene kosten van het dieselschandaal kwam de operationele winst uit op 3,2 miljard euro. In totaal 2,4 miljoen verkochte auto's zorgden voor een omzet van 51,5 miljard euro. Dat is ruim 5 procent meer dan in het derde kwartaal van 2014.

Gerelateerde artikelen