Beurs4 mei '15 12:48

Cuba: kou uit de lucht; ook handel kan opbloeien

Auteur: Marjan van den Berg

Nu de VS en Cuba toenadering tot elkaar zoeken, is Nederland bezig om de economische banden met Cuba aan te halen. Volgens de Nederlandse ambassadeur zijn er in Cuba sectoren genoeg die wel wat Nederlandse expertise kunnen gebruiken.

ANP/EPA
ANP/EPA

De economische banden met Cuba worden aangehaald. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaat deze week naar Cuba. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) gaat begin volgend jaar.

Het Nederlandse bedrijfsleven is al actief in Cuba. Volgens Norbert Braakhuis, ambassadeur in Cuba, kan de Nederlandse positie in tal van sectoren worden versterkt. “Dat gaat van transport, landbouw, biotechnologie, logistiek, tot aan rampenbestrijding, de strijd tegen de klimaatverandering – waar we ook in de Caribische rijksdelen last van hebben – en alles wat energie, en met name alternatieve energie betreft. Om een paar sectoren te noemen waarin we ook al deels aanwezig zijn.”

Expertise
Al is starten in Cuba niet makkelijk, toch liggen er ook voor nieuwkomers kansen, zegt Braakhuis. “In de eerste plaats omdat een langdurige relatie bestaat met Cuba. En Cuba werkt heel erg op basis van vertrouwen. Dat vertrouwen is van Nederlandse kant al heel lang bewezen te bestaan. Het is een investering die je vooraf moet doen. Nieuwkomers krijgen hier niet zomaar een markt in handen. In de tweede plaats is het niet zo dat als de relaties zich verbeteren met de Verenigde Staten, Cuba alleen maar met Amerikaanse bedrijven in zee zal willen gaan. Ze kijken nadrukkelijk naar waarin landen expertise hebben.”

Dit jaar haalden de VS en Cuba na decennia van onmin de banden aan. Amerika hief het handelsembargo tegen Cuba niet op, maar schroefde het wel terug. In april ontmoetten presidenten Barack Obama en Raul Castro elkaar en schrapte Obama Cuba van een lijst van ‘terrorisme steunende staten’.

Samenwerking versterken
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) brengt op 7 mei een bezoek aan Cuba. Hij zegt dat beide landen de samenwerking willen versterken op het gebied van onder andere handel, landbouw en toerisme. Ook op sportgebied wordt meer samengewerkt; zo geeft Feyenoord al voetbalclinics in Cuba. Nederland gaat ook Cubaanse diplomaten trainen. Koenders wil verder helpen met een snelle beëindiging van het Amerikaanse embargo tegen Cuba.

Begin volgend jaar gaat er een Nederlandse handelsmissie naar het land onder leiding van minister Lillianne Ploumen (Buitenlandse Handel). “De economie van Cuba is volop in beweging. Voor Nederland is dit het moment om te komen tot een volwaardige handelsrelatie met Cuba”, zegt Ploumen.

Premier Mark Rutte sprak vorige maand in Panama voor het eerst met de Cubaanse president Raúl Castro. De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, bezocht Cuba vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen