Beurs8 jul '14 11:38

Gemeenten vaak wanbetaler

Auteur: BNR Webredactie

Gemeenten zijn vaak wanbetalers. Uit onderzoek van de Nationale ombudsman blijkt dat 57 procent van de gemeenten de rekeningen van ondernemers te laat betaalt. Zorgelijk, vindt waarnemend ombudsman Frank van Dooren: ondernemers kunnen in de problemen komen door te laat betaalde facturen.

Bovendien geeft de overheid op deze manier niet het goede voorbeeld, zegt Van Dooren in een rapport dat vandaag is verschenen.

30 dagen
In de wet staat sinds maart vorig jaar dat overheden binnen 30 dagen hun facturen moeten voldoen. De gemiddelde betaaltermijn was in 2013 43 dagen, de overheid voldoet dus nog lang niet aan het doel om tenminste 90 procent van de facturen tijdig te betalen.

Oorzaak van de trage betaling is vooral bureaucratische rompslomp: het heeft geen prioriteit, meerdere mensen moeten akkoord gaan voordat een rekening wordt betaald en als zo iemand afwezig is blijft de rekening liggen. De Haagse departementen presteren met ruim 90 procent op tijd betaalde facturen een stuk beter dan de gemeenten.

Cultuuromslag
De ombudsman vindt dat de ambtenaren die zich bezighouden met het betalen van facturen zich beter bewust moeten zijn van de gevolgen van een te laat betaalde rekening. Tijdig betalen is organisatorisch te verbeteren, maar vergt zeker ook een cultuuromslag, aldus het rapport. Dat betekent bijvoorbeeld ondernemers niet van het kastje naar de muur sturen, eventueel zelf contact opnemen als facturen niet kloppen en de ondernemer inlichten over de oorzaken van de vertraging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen