Beurs12 jan '15 07:49Aangepast op 12 jan '15 09:40

Vakbond De Unie gaat niet meer staken

Auteur: BNR Webredactie

Vakbond De Unie gaat het dit jaar anders doen. Ze gaan niet meer staken. Terwijl andere vakbonden het pressiemiddel gebruiken, wil De Unie er aan de onderhandelingstafel uitkomen met werkgevers. Dat zegt Reinier Castelein, voorzitter van De Unie, op BNR.

Foto: ANP - Reinier Castelein
Foto: ANP - Reinier Castelein

“In onze ogen krijgt 95 procent van de werkgevers knetterharde stakingen voor de kiezen terwijl ze dat niet verdienen en dat er heel veel uit halen is aan de onderhandelingstafel. Er blijft natuurlijk altijd een klein groepje werkgevers dat echt hardleers is en het middel misschien wel verdient. Maar onze grondhouding is vanaf nu: wij staken niet meer."
 

Tijd om verder te praten
Of hij geen kaarter is die zijn troeven al op tafel heeft gegooid? Castelein gelooft daar niet in: “Eind vorige maand ben ik flink in het nieuws geweest met de arbeidsmonitor die wij maken. Ruim honderdduizend mensen raken hun baan kwijt dit jaar. Als je dan ziet dat we vorig jaar ruim 150 cao’s niet hebben afgesloten omdat we er niet uitkomen, dan wordt het tijd dat we door gaan praten."

Ook na een staking kom je altijd terug aan de onderhandelingstafel, zegt hij. "Laten we dan maar blijven zitten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen