Beurs7 mei '12 14:53

Stresstest legt Rotterdamse zwakte bloot

Auteur: Pieter van den Akker

Als door de crisis de massawerkeloosheid straks toeslaat, dan hebben ze in Rotterdam pas echt een probleem. De arbeidsmarkt is de achilleshiel van de Maasstad.

Dat blijkt uit de stresstest voor gemeentes, die Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven lieten maken door de Stichting Economisch Onderzoek.

Vastgoedbubble
BNR-verslaggever Martijn de Rijk sprak over het rapport met de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. Die wilde kwijt: "In het rapport staat dat de gezamenlijke huizenwaarde van de stad Amsterdam 99,9 miljard euro is. In het rapport wordt ook gezegd, en daar moet je niet aan denken, dat als de huizenprijs met een kwart daalt dat hele grote gevolgen heeft. Voor de investeringen in de stad, maar ook voor de inkomsten."

Een flinke vastgoedbubble zou Amsterdam in het zwartste scenario een dikke 400 miljoen in vijf jaar gaan kosten, weet de BNR-verslaggever. Daarom is het voor de stad van belang 'kleiner en wendbaarder' te worden, om met Lodewijk Asscher te spreken. Datzelfde is ook voor Rotterdam belangrijk, aldus De Rijk. "Want Rotterdam heeft een beetje 'smalle schoudertjes'."

Kweekvijver
De Rotterdamse wethouder van Financien, Jantiene Kriens, daarover: "We hebben een relatief laag opgeleide bvevolking. We zijn een soort kweekvijver. Als je bij ons een betere opleiding hebt, ben je geneigd ergens anders te gaan wonen. En in Amsterdam blijven ze er wonen. Je doet een opleiding en daarna ga je ergens anders naar toe. Dat is heel specifiek Rotterdams."

Dat betekent volgens Kriens dat de Rotterdamse bevolking gemiddeld lager is opgeleid. "Dat betekent ook dat er voor lager opgeleide banen minder mogelijkheden zijn en dat die extra kwetsbaar zijn. Zeker in deze sociaal-economische crisis."

Klik hier om te luisteren naar de bijdrage van verslaggever Martijn de Rijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen