Beurs22 okt '14 17:45

Havenarbeider verliest het van machines

Auteur: Eva Oude Elferink

Wéér een reorganisatie in de Rotterdamse haven. De zoveelste. Ditmaal verdwijnen er bij tanksopslagbedrijf Vopak 200 van de 1.000 banen. Reden voor vakbond FNV om een speciaal kantoor te openen dat havenarbeiders helpt bij het vinden van een nieuwe baan.

Michiel Nijdam, haveneconoom aan de Erasmus Universiteit, spreekt van een 'algehele trend'.

 

Een belangrijke oorzaak is de automatisering: de havenarbeiders verliezen het van machines. Nijdam: "Er werd altijd al gezocht naar de meest efficiënte afhandeling van lading, maar dat is de laatste 30 jaar wat sneller gegaan. Nu zie je ook dat er grote slagen worden gemaakt in de afhandeling van containers bij nieuwe terminals."

Daardoor zijn niet alleen minder werknemers nodig, maar vereist het werk ook een ander soort werknemer. "De aard van het werk verandert namelijk ook. Van het sjouwen van spullen naar het besturen van machines en het inrichten van it-systemen."

Al is er niet alleen slecht nieuws. De Tweede Maasvlakte zorgt wel voor werkgelegenheid, zegt de haveneconoom. "Voor een uitbreiding zijn mensen nodig, vooral in de aanlegfase. De totale werkgelegenheid in het havengebied neemt dus nog wel toe, niet veel, maar het neemt wel toe. Maar er isl een verschuiving van functies gaande."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen