Beurs10 jun '15 10:09

Groei wereldeconomie valt tegen

Auteur: Pieter van den Akker

De groei van de wereldeconomie valt tegen. Dat zegt hoofdeconoom Bart van Ark van de Conference Board, een gezaghebbende denktank uit New York, op BNR. De productiviteitsgroei is op dit moment zo’n 2 procent. Dat is stukken lager dan normaal, zegt Van Ark.

"Ook al zien we wat goede cijfers, ook voor Nederland, de productiviteitsgroei laat nog steeds te wensen over", zegt hij in gesprek met BNR's Paul van Liempt. "Sinds de crisis, misschien al wat voor de crisis, zijn we in de hele wereld in een heel laag productiviteitsgroeipad terechtgekomen. Daar zien we nog weinig herstel in. Zelfs in 2015 lijkt het er nog niet op dat we echt veel herstel gaan zien in dat opzicht.”

De productiviteitsgroei is op dit moment zo’n 2 procent, benadrukt Van Ark. “Dat is ongebruikelijk laag voor de wereldeconomie. Dan heb ik het over de wereldeconomie: daar zitten ook China en India bij in bijvoorbeeld. Normaal zijn die productiviteitsgroeicijfers in de range van 3 tot 4 procent. Dus je ziet dat dat nog niet zo snel gaat. Dat komt toch doordat de wereldeconomie in z’n geheel in een behoorlijk laag groeitempo is. Dat vertaalt zich in lage productiviteitsgroei.”

Groter probleem
Naast die verklaring ziet Van Ark nog een andere: “Er is een groter probleem op de achtergrond. Dat is dat wereldwijd de groei van de beroepsbevolking, de mensen in de werkzame leeftijd, wat begint te vertragen. Dat gaat om mensen tussen de 15 en 65 jaar. We proberen op dit moment de pensioengerechtigde leeftijd wat te verhogen, maar dat gaat uiteindelijk niet ontzettend veel uitmaken voor de groei van de werkzame bevolking."
 
Van Ark: "Wat je altijd ziet in een herstelperiode is dat werkgelegenheidsgroei wat later komt dan de groei van de productie, de output. Dat is normaal in zo’n periode. Dus je mag op zich wel verwachten dat dat herstel in werkgelegenheid ook gaat plaatsvinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen