Beurs17 jan '14 11:53

Dijksma koestert groei agrarische export

Auteur: ANP Nieuws

De export van landbouwproducten is vorig jaar opnieuw toegenomen, tot 79 miljard euro. Dat heeft Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekend gemaakt tijdens een bezoek aan de landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn.

Dat is 5 procent meer dan een jaar eerder toen er voor ruim 75 miljard aan zuivel, groenten, fruit en vlees naar andere landen ging. Er werden vooral meer tomaten, komkommers, paprika’s en kaas verhandeld. Ook de export van pluimvee- en varkensvlees nam toe, maar er werd wel minder rundvlees uitgevoerd. De cijfers zijn afkomstig van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Dijksma is tevreden over het nieuwe record. "Deze cijfers maken duidelijk dat de landbouwsector een grote rol speelt in het herstel van de Nederlandse economie. Nederland is wereldspeler op landbouwgebied en na de VS de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Dat moeten we koesteren"

LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor de agrarische sector, waarschuwt dat de 'constante substantiële bijdrage' van boeren en tuinders aan de Nederlandse export in gevaar kan komen door lastenverzwaring.

"Om dit ook in de toekomst vol te kunnen houden, moeten we zorgvuldig omgaan met zaken die onze concurrentiepositie bedreigen. Dus geen verdere lastenverzwaringen maar wel een sterkere inzet op een gelijk speelveld binnen Europa", zegt voorzitter Albert Jan Maat.

"Als je bijvoorbeeld de vergelijking maakt met Duitsland dan zorgt het huidige kabinetsbeleid niet voor een verbetering van de concurrentiepositie. Het beleid blijft helaas achter bij de prestaties van de sector en dat kunnen we verbeteren. LTO heeft daar heldere ideeën over. Ik ga daar graag met Economische Zaken over in gesprek.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen