Beurs10 feb '14 06:52

Boeren hebben een goed jaar achter de rug

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse agrarische sector heeft een goed 2013 achter de rug. Het is ook de enige commerciële sector die is gegroeid sinds in 2009 de crisis uitbrak.

Dat de Nederlandse boeren het beter deden dan andere sectoren komt vooral doordat zij hogere prijzen krijgen voor hun producten, blijkt uit onderzoek van ING.

Onderzoeker Cor Bruns benadrukt dat niet iedere sector het zo goed doet. Maar de brede sector is wel blijven groeien. En dat komt weer doordat de economische tegenwind in de westelijke wereld niet de hele wereld hard heeft geraakt. "Zuivel en granen zijn bijvoorbeeld wereldwijd behoorlijk gestegen in prijs door aantrekkende vraag en de groeiende welvaart in bijvoorbeeld India en China, Brazilië, Argentinië en dat soort landen."

Innovatie en kwaliteit
Daarbij speelt innovatie en kwaliteit een belangrijke rol, zegt Bruns. "De run op de zuivelproducten in het Nederlandse schap maakt duidelijk dat wij gewoon goede kwaliteit kunnen maken. De Chinezen hebben bijvoorbeeld met hun éénkindpolitiek alles over voor het enige kind dat ze hebben. Ze hebben veel over hebben om de zuivel uit Nederland te krijgen. Zelfs prijzen die drie keer zo hoog liggen, worden daar grif betaald om de goede producten voor hun kinderen te hebben.”

De sectoren die het lastig hebben zijn volgens Bruns de glasgroententeel en de tomatensector. "Maar ook in de eierensector is het wisselend. 2012 was daar erg goed en 2013 weer erg slecht. Het is niet zo dat het alleen maar fantastisch is, maar in de brede lijn gaat het goed in de landbouw."

Graanprijzen
In een aantal sectoren zijn de opbrengsten flink gestegen. Maar tegelijkertijd stijgen de kosten voor sommige sectoren hard. En dat heeft met elkaar te maken, zegt de onderzoeker.

Bruns: "Als de graanprijzen omhoog gaan en verdubbelen, zoals in 2012 aan de hand was, stijgen de voerprijzen voor de varkens- en melkveehouders behoorlijk hard. In het totaal heeft de akkerbouw het de afgelopen jaren heel erg goed gehad door de hoge prijzen. Maar melkveehouders en varkenshouders hebben ook te maken gekregen met hogere voerkosten en hadden die gestegen prijzen soms ook hard nodig om te blijven verdienen."

Verwachtingen
Het is lastig te voorspellen hoe het komende jaar eruit ziet voor de sector, zegt Bruns. Dat heeft alles te maken met de afhankelijkheid van de natuurlijke omstandigheden. "Het weer heeft veel invloed. Maar wij verwachten dat het komende jaar voor de brede sector ongeveer rond de nullijn zal zijn."

"We verwachten dat het in de melkveehouderij best iets minder zal zijn. Het tweede halfjaar verwachten we daar iets lagere prijzen. Het volume zal ook niet heel hard groeien, want dit is het laatste jaar dat de productie nog beperkt wordt door quoteringen. Voor de pluimveesector verwachten we behoorlijk betere prijzen. Per saldo komen we op een nul uit voor de hele sector. In volume zal het wel iets stijgen. Maar de prijs zal iets gematigder zijn dan in 2013. Daardoor komt in totaal de groei op nul uit", aldus Bruns.

Gerelateerde artikelen