Beurs4 feb '15 12:32Aangepast op 4 feb '15 13:37

'Bestuur Rabobank moet Bruggink corrigeren'

Auteur: Thijs Baas

De raad van bestuur van Rabobank moet bestuurder Bert Bruggink corrigeren voor diens opmerkingen over een stijgende hypotheekrente, zegt hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot. "Het is verkeerde informatie, volstrekt onjuist en het moet gewoon van tafel."

Foto: ANP
Foto: ANP

Bruggink voorspelde maandag dat de hypotheekrente de komende jaren flink zal oplopen als banken nog wat willen overhouden aan de financiering van onroerend goed. Maar het verhaal ligt heel anders, zegt Boot in BNR Paul van Liempt. Sterker: Rabobank kán volgens Boot op dit moment zelfs niet zonder hypotheken. "Het is dé reden dat de bank positieve resultaten draait. De marges liggen op dit moment op een hoog niveau, terwijl de basisrente alleen maar lager wordt."

Boot kan zich niet voorstellen dat de opvattingen van Bruggink overeenkomen met het officiële standpunt van de bank. Bruggink is als financieel bestuurder van de bank ongetwijfeld goed in het risicomanagement, accoutantsdienst en controledienst, zegt Boot. "Maar hij is buitengewoon ongelukkig in zijn publieke optredens. Ik verwacht dat de raad van bestuur van Rabobank en ook degene die publiekelijk namens de bank moet spreken, dit corrigeert."

Lage marges
Aan de andere kant zijn de marges  op hypotheken jarenlang heel erg laag geweest, zegt Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro, ter verdediging van de opmerkingen van Bruggink. "Een bank is een verzameling van verschillende businesses. Een onderdeel is zakelijke kredietverlening aan het MKB, maar de kredietverliezen op die portefeuille zijn heel fors, dus als je dan in je portefeuille een ander onderdeel hebt waar je wél iets op verdient, dan moet je niet zeggen dat ze helemaal afhankelijk zijn van die hypotheken. Ze hébben die hypotheken nu ook juist om erop te verdienen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen