Beurs7 okt '14 07:20

Slechte vooruitzichten voor veel hbo'ers

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de hbo’ers volgt momenteel een studie die nauwelijks vooruitzichten geeft op een baan.

Dit blijkt uit de Keuzegids Hbo 2015 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). Vooral in studierichtingen als informatica, bedrijfskunde, fysiotherapie, toerisme en communicatie is de kans op een baan slecht. 

CHOI-directeur Frank Steenkamp: “Slecht betekent niet dat ze worden opgeleid voor werkloosheid, maar dat een aanzienlijk deel van die studenten het zal moeten doen met werk op mbo-niveau, of dat ze zich zullen moeten laten omscholen. Dat zie je nu al gebeuren.”

De toekomst is iets minder somber voor aanstaande bouwkundigen, accountants en kunstenaars, maar hun toekomstbeeld geldt nog altijd als ‘matig’.

Veel concurrenten
Volgens Steenkamp trekken die opleidingen veel studenten en dus veel concurrenten in de jacht op een baan. “Bovendien is de economie niet al te gunstig. Ook blijven ouderen langer werken omdat het kabinet heeft bezuinigd op de aow. Jongeren komen daardoor langzamer aan werk.”

Er zijn een paar opleidingen waar hbo-studenten momenteel wel een goede kans op een baan hebben. Dat zijn bijvoorbeeld opleidingen tot medisch laborant, scheikundige, wiskundige en werktuigbouwkundige. Ook de landbouw heeft goede perspectieven. Steenkamp: “Als de economie zich herstelt, hebben bedrijven als eersten het lef te investeren. In de exacte en technische hoek beginnen nu dingen op te komen. Bovendien zijn de studentenaantallen in de bèta-techniek niet al te hoog. Daar komt bij dat de techniek in de jaren 70 een bloeiperiode doormaakte. Die mensen gaan de komende jaren met pensioen.''

Kwaliteit
Het CHOI keek niet alleen naar kansen op een baan, maar ook naar de kwaliteit van de opleidingen. Kleine instellingen scoren het beste, zoals de particuliere instituten IVA in Driebergen (voor de autobranche) en The New School in Amsterdam (marketing). Ook de reformatorische pabo van Driestar in Gouda krijgt een zeer goede beoordeling. De slechtste opleidingen zijn te vinden bij INHolland. Die instelling wil schoon schip maken na ophef over diploma’s die te gemakkelijk werden gegeven. “Het bestuur werd vervangen, er werd beterschap beloofd. Maar uit de harde feiten valt die beterschap nog niet af te leiden'', meldt de Keuzegids.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen